Mean Green цветовата схема на Ford Puma ST изглежда малко

...
Mean Green цветовата схема на Ford Puma ST изглежда малко
Коментари Харесай

Зелена Puma ST

Mean Green цветовата скица на Ford Puma ST наподобява малко като футболист, който носи бутонки в цвят електрик: това е проява и показност, които е по-добре да бъдат подкрепени с действителни голмайсторски качества.

И по този начин, дали Puma ST е толкоз надарен, колкото подсказва изборът му на екип – или други спортни SUV-та ще го задминат на терена?

Е, началото е положително, тъй като този вид на Ford Puma има обща основа с известния Ford Fiesta ST. На доктрина това би трябвало да значи, че това е по-практична версия на един от известните hot hatchback-ове.

Puma ST употребява същия 1,5-литров мотор като по-малкия автомобил, само че получава спомагателен въртящ миг от 29 Нм. Както и при Fiesta, мощността се предава към предните колела посредством шестстепенна механична скоростна кутия.  

Цялата тази спомагателна мощ обаче би била безрезултатна, в случай че растежът му на SUV не означаваше, че е занимателен в завоите. Затова, с цел да е несъмнено, че ще се усеща толкоз чевръст, колкото хечбека, той има по-бързо ръководство от елементарната Puma, по-твърдо окачване, усилени анти-рол питейни заведения, опционален машинален диференциал с лимитирано превъртане и гуми Michelin, създадени особено за Ford. 

Може да си помислите, че тези съществени усъвършенствания в представянето са свързани със също толкоз сериозна цена. Но не би. Puma ST коства по-малко от най-близкия си противник – Hyundai Kona N – и също по този начин е по-евтин от спортните SUV със задвижване на всички колела, в това число Cupra Formentor и VW T-Roc R.

Впечатления от ръководството

Под капака на Puma ST се крие същият 1,5-литров трицилиндров турбодвигател със 197 к.с. като този на Ford Fiesta ST, само че с повишен въртящ миг от 214 до 236 к.с. Ford твърди, че спомагателната мощ разрешава на Puma да доближи времето от 0 до 100  км/ч на Fiesta – 6,7 сек., и ние нямаме причина да се съмняваме в това.

Двигателят е деятелен още от ниските обороти и развива мощността си по прелестен линеен метод. Той в никакъв случай не е толкоз бърз, колкото Hyundai Kona N – с неговите 276 к.с. и 5,5 секунди за 0-100 км в час – само че има по-добра реакция на педала на газта и не страда от същата степен на отклоняване поради въртящия миг (torque steer – когато задвижващите колела се борят за сцепление и ви дърпат наляво и надясно).

Стандартната шестстепенна механична скоростна кутия с къси предавки и добре подбрани предавателни цифри оказва помощ да извлечете най-хубавото от присъщия мотор. Тя прибавя в допълнение равнище на взаимоотношение, което липсва в Kona N с нейната автоматизирана скоростна кутия с два съединителя.

Истинският връх на Puma ST обаче е неговото ръководство. Kona N генерира по-голямо сцепление на предната част, само че не има същия палав и предвидим баланс на ръководството.

Подобно на по-малката Fiesta ST, Puma се завърта последователно към предните си колела, в случай че отдръпнете педала на газта в средата на завоя, което ви разрешава да я позиционирате съвършено за излизане от него.

Кормилното ръководство не прелива от противоположна връзка, само че в него има приятна тежест, точност и ви разрешава да позиционирате предницата тъкмо там, където желаете на пътя.

Ревюиращите предлагат опционалния пакет Performance Pack, който прибавя performance гуми Michelin Pilot Sport 4S, launch control и диференциал с лимитирано превъртане (LSD). LSD ви дава в допълнение сцепление при излизане от завоите, а това е комфортно при близо 200 к.с. на ваше разположение.

Необичайно за състезателен SUV, Puma ST не се предлага със задвижване на четирите колела, даже като алтернатива. Всъщност обаче то ще ви липсва единствено в случай че решите да се движите отвън пътя.

Що се отнася до използваемостта, това не е изключително придирчив за ръководство автомобил, макар усъвършенстваната си атлетичност. Можете да усетите по какъв начин опционалният LSD работи, с цел да вкара носа в ейпексите на завоите, само че няма неустойчивост при подаване на мощ, която да изисква от вас да се държите крепко, както в Kona N.

Puma вози твърдо и в никакъв случай не е изцяло спокойна в градски условия, само че щом наберете скорост, окачването стартира да „ диша “ дружно с пътя.

Интериор

За да се впише в по-агресивния бодикит и задния спойлер на покрива на Ford Puma ST, получавате чифт обхващащи тялото и поддържащи отопляеми спортни седалки Recaro начело, волан с плоска долна часст и голям брой емблеми „ ST “ из интериора.

Седалките са общоприетоо оборудвани с регулируема лумбална опора и са комфортни за дълги дистанции, а по време на въодушевено шофиране в завои се държат добре на мястото си.

Не е изненадващо, че не седите толкоз ниско, колкото във Ford Fiesta ST – получавате малко по-високо място, което подхожда на SUV сегмента, в който е  Puma ST. Ако търсите по-висока седалка, бихме ви насочили към (доста по-скъпата) Cupra Ateca, само че позицията на лидера е в общи линии е отлична. Воланът и педалите са съвършено подравнени със седалката на лидера и са ситуирани близо един до различен, с цел да ви обезпечат спортно чувство.

Агресивно наклонените предни колони значат, че видимостта на кръстовища е леко влошена, а издигащата се линия на прозорците и дебелите задни колони – че видимостта обратно не е огромна. За благополучие, в общоприетото съоръжение са включени автоматизирани LED фарове, автоматизирани чистачки и, което е извънредно значимо, предни и задни датчици за паркиране, като задната камера се предлага като част от пакета за подкрепяне на лидера на рационална цена.

Информационно-развлекателната система Ford Sync 3 е общоприета и се предлага с 8,0-инчов сензорен екран и поставка за безжично зареждане на мобилния ви телефон. Тя не е толкоз елегантна, колкото системата в Audi SQ2, само че за тази цена е много прилична.

Тя има ясни графики, доста функционалности (включително Android Auto, Apple CarPlay, DAB радио и Bluetooth) и относително елементарни за работа менюта. Стандартно получавате даже първокласна озвучителна система B&O, която усъвършенства качеството на звука на музиката в придвижване. 

Водачът получава цифрово арматурно табло вместо аналогови циферблати. Той може да се конфигурира и да демонстрира доста потребна информация, в това число картата на сателитната навигация, менютата на аудиосистемата и бордовия компютър.

По отношение на качеството на интериора Puma ST е много впечатляващ, като се има поради каталожната цена. Ключовите точки, които човек пипка най-често, като кормилото и скоростния лост, са покрити с мека кожа, седалките са покрити с велурен материал, а по арматурното табло и горната част на вратите има приятни меки повърхности.

Ако погледнете под „ Екватора “ на интериора, ще откриете някои по-некачествени материали, само че подобен е казусът и с Hyundai Kona N и други спортни SUV съперници.

Няма да се лъжем, Ford Puma ST е доста по-евтин от съвсем всеки различен състезателен SUV с сходен размер, в това число BMW X2 M35i, Cupra Formentor, Hyundai Kona N, Mini Countryman John Cooper Works и VW T-Roc R.

Дори в случай че поставите отметка в полетата за варианти за металическа багра Mean Green и наложителния (според публицистите на WhatCar?) Performance Pack, отново ще получите автомобил, който е най-малко с няколко хиляди паунда по-евтин от конкуренцията. Сравнително ниската покупна цена на Puma ST, съчетана с изненадващо ниските равнища на нездравословни излъчвания, също по този начин подсигурява доста по-ниски месечни данъчни заплащания за служебния автомобил.

Като вземете поради впечатляващия лист със общоприетоо съоръжение – в това число 19-инчови алуминиеви джанти, безжично зареждане на телефони, отопляемо предно стъкло, отопляеми спортни седалки и отопляем кожен волан – Puma ST наподобява като извънредно преференциална цена.

Подобно на общоприетия Ford Puma, ST се предлага с всички модерни средства за превантивна сигурност, които бихте очаквали, в това число автоматизирано спешно прекъсване (AEB) с различаване на пешеходци, помощник за поддържане на лентата и надзор на налягането в гумите. Асистентът за мъртвата зона и няколко други помощни средства за сигурност са част от пакета за подкрепяне на лидера.

Euro NCAP преоцени общоприетия Puma по по-строгите стандарти от 2022 година и понижи оценката му от пет на четири звезди от пет. Това се дължи на опасения по отношение на отбраната на гръдния панер на лидера, неналичието на централна въздушна възглавница (за да се предотврати удар сред лидера и пасажера при непряк удар), неналичието на система eCall и слабата отбрана от камшичен удар за пасажерите откъм гърба при преден удар. Трудно е да се направи съпоставяне с съперниците, защото те са тествани по разнообразни стандарти.

Доста разочароващо е, че Ford се класира на 27-мо място от 32 марки в класацията на What Car за 2022 година Reliability Survey – поставяйки го надалеч зад Hyundai (пети) и зад Volkswagen (22-ри).

Оценка

Няма да се лъжем, Ford Puma ST е доста по-евтин от съвсем всеки различен състезателен SUV с сходен размер, в това число BMW X2 M35i, Cupra Formentor, Hyundai Kona N, Mini Countryman John Cooper Works и VW T-Roc R.

Дори в случай че поставите отметка в полетата за варианти за металическа багра Mean Green и наложителния (според нас) Performance Pack, отново ще получите автомобил, който е най-малко с няколко хиляди лв. по-евтин от конкуренцията. Сравнително ниската покупна цена на Puma ST, съчетана с изненадващо ниските равнища на нездравословни излъчвания, също по този начин подсигурява доста по-ниски месечни данъчни разноски.

Като вземете поради впечатляващия лист със общоприетоо съоръжение – в това число 19-инчови алуминиеви джанти, безжично зареждане на телефони, отопляемо предно стъкло, отопляеми спортни седалки и отопляем кожен волан с плоско дъно – Puma ST наподобява като извънредно преференциална цена.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР