McKinsey & Company предлага широка гама от консултантски услуги, но

...
McKinsey & Company предлага широка гама от консултантски услуги, но
Коментари Харесай

Разследват McKinsey за консултирането на фалирали бизнеси

McKinsey & Company предлага необятна гама от консултантски услуги, само че консултациите ѝ на банкрутирали компании са я трансформирали в обект на федерално следствие, съобщи New York Times. Прокуратурата в Ню Йорк ще се опита да откри дали те са употребявали въздействието си над банкрутиралите бизнеси, с цел да получат облаги за себе си или за клиентите си в случаите на фалит по глава 11.

През последните две седмици проверяващите са интервюирали хора от McKinsey за дейностите на компанията в тази ситуация на банкрути на компании, в това число на Alpha Natural Resources и SunEdison. Съдиите по тези случаи към този момент показаха, че решение за дейностите на консултанта ще би трябвало да бъде взето от министерството на правораздаването.

В случая на Alpha Natural Resources, McKinsey не е оповестила, че има част от дълга на компанията. В последна сметка с помощта на това консултантът е получил дял в преструктурираната Contura, а в Съединени американски щати консултантите нямат право да директно или косвено да имат дялове в една неплатежоспособна компания.

Картината е по-различна що се отнася до банкрута на SunEdison, при който McKinsey е упрекната в манипулиране на фактури, с цел да получи непозволени заплащания и да скрие обстоятелството, че на процедура е заемодател на компанията. Подобен статут би отстранил опцията McKinsey да бъде съветник на банкрутиралата енергийна компания. След като тези обвинявания бяха оповестени, от McKinsey показаха, че те са недомислени и оскърбителен.

От подразделението на министерството на правораздаването на Съединени американски щати, занимаващо се с банкрутирали компании, показаха, че в действителност са направили разпити на чиновници на McKinsey. Но и двете обвинявания не могат да доведат до правосъдни производства против консултантската компания, въпреки че могат да доведат до удар върху реномето ѝ.

Това не е първия случай, в който компанията се оказва намесена в скандал. Тя трябваше да заплати милиони, откакто управляващите в Република Южна Африка я упрекнаха, че е пособия на свързани с някогашния президент Джейкъб Зума, който ограби хазната. Името на компанията изникна и във федералното следствие на украински олигарх, защото от компанията са показали презентация, в която се показва, че е било належащо да се подкупват управляващите в Индия. Наскоро стана ясно, че McKinsey е съветвала и фирмите за опиати по какъв начин могат да продават повече медикаменти. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР