McDonald’s е може би най-популярната верига за бързо хранене в

...
McDonald’s е може би най-популярната верига за бързо хранене в
Коментари Харесай

Коя верига има най-много търговски обекти по света?

McDonald’s е може би най-популярната верига за бързо хранене в света и един от най-разпространените франчайзи на планетата.
Веригата кафенета Starbucks не им отстъпва с доста, като също е един от най-популярните и публикувани марки.
Въпреки това, нито McDonald’s, нито Starbucks са фирмите с най-вече търговски обекти в света.
Тази корона, изненадващо или не, се носи от веригата за бързо хранене Subway. Към края на 2017 година заведенията за хранене под марката Subway по света доближават 43 912.
На втора позиция се подрежда McDonald’s с 37 241 търговски обекта, а на трето място попада Starbucks с 27 339 местоположения по Земята.
Франчайзинг моделът оказва помощ за необятното разпространяване на тези вериги по света. С други думи, това значи, че не всички търговски обекти се имат от самите компании, а най-различни бизнесмени на локално равнище подписват франчайзинг контракти, посредством които получават правото да оперират под името на известните марки.
Това върви ръка за ръка със задължението да се съблюдават всички условия в бизнес модела – от дизайн на заведенията за хранене, през наличието на менюто, до модел на организация на работата.

Собствениците на известните бранодве пък получават регулярно заплащания от техните франчайз сътрудници в модел, наподобяващ наемане на бранд.
Големият брой обаче не постоянно значи огромни облаги. Докато McDonald’s и Starbucks усилват продажбите си всяка година през последните 5 година, то продажбите на Subway понижават от 2014 година до в този момент, като клиентите, които посещават заведенията за хранене, са намалели с 7.6% през последните 12 месеца, сочат данните на компанията за изследвания на пазара Technomic, представени от CNBC.
Тези статистически данни предизвикаха затварянето на обекти под марката Subway. Над 350 обекта са били затворени през 2016 г.; над 800 през 2017 г.; други 500 през актуалната 2018 година
Анализаторите на промишлеността за бързо хранене показват няколко аргументи за отрицателните резултати.
Докато MacDonald’s и Starbucks непрекъснато основават нови артикули и разнообразни дизайни на обектите си, с цел да са в крайник с смяната на потребителските усети, Subway изостава в това отношение.
През предходната година компанията показа своята първа по-сериозна смяна в дизайна - Fresh Forward, за последните 20 години.

Наскоро изпълнителният шеф на компанията Сюзан Греко, която е по-малка сестра на създателя на веригата Фред ДеЛука, се пенсионира. Така Subway понастоящем търси своя нов изпълнителен шеф, който за първи път няма да е член на семейство ДеЛука, откогато ресторантът е основан през 1965 година

Това предизвика доста въпросителни - дали новото лице няма да направи основни промени в бизнес модела на компанията, които да върнат Subway на пътя на растежа.
Засега Тревър Хайнс, който оглавява тактиката на компанията за развиване, извършва краткотрайно позицията на изпълнителен шеф.
Subway е 92-рият най-скъп бранд в света, съгласно подреждането на Forbes. Компанията се прави оценка на 7.1 милиарда $, като за 2017 година има продажби за 17 милиарда $.
Интересното е, че Subway не има нито един търговски обект, като всички заведения за хранене оперират посредством франчайзинг модела. Компанията прибира 8% от приходите на франчайзинг сътрудниците си в 113 страни по света.
Не е зле за компания, учредена със заем от 1000 $ в Бриджпорт, Кънектикът, през 1965 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР