МБАЛ „Свети Мина“ няма да бъде преобразувана в Covid болница.

...
МБАЛ „Свети Мина“ няма да бъде преобразувана в Covid болница.
Коментари Харесай

"Св. Мина" няма да е Covid болницата на Пловдив

МБАЛ „ Свети Мина “ няма да бъде преобразувана в Covid болница. Това разгласи заместник-кметът Анести Тимчев, който се базира на нова заповед на РЗИ-Пловдив. Тя се чака да бъде получена през днешния ден в Община Пловдив.

„ Заповедта анулира МБАЛ „ Свети Мина “ да бъде квалифицирана на Covid болница. Решението е взето на база на изработен обстоен разбор от страна на Община Пловдив, на база на оценените благоприятни условия на Община Пловдив, на база на положените старания, на база на персоналното оперативно управление на кмета Здравко Димитров, и на база акуратен медицински одит на експерти и експерти, които преценят положението и опциите на „ Свети Мина “ като Covid болница. В последна сметка, всички тези благоприятни условия са огледани, само че в тази заповед от 137 кревати в база първа на лечебното заведение, ще бъдат избрани единствено 60 кревати за лекуване на пациенти с ковид. Това е едно решение, което е близо до обстановката, до опциите и до вярното решение на въпроса “, сподели Тимчев.

Той посочи, че през днешния ден са извършени диалози по телефона с РЗИ-Пловдив и се чака новата заповед в Община Пловдив.

„ Това е едно съответно решение, поради опциите на болничното заведение, като кадрово поръчителство и техническо съоръжение “, акцентира лекар Калин Калинов, шеф на Дирекция „ Здравеопазване “ към Община Пловдив. Той акцентира, че администрацията и целият личен състав на болничното заведение са реагирали съответно с цел да изпълнят досегашните заповеди на РЗИ.

Доктор Калинов съобщи още, че от тази заран МБАЛ , само че не уточни цената й, като изясни, че средствата са на отсрочено заплащане.

Анести Тимчев сподели още, че ще се водят диалози с НЗОК за финансирането на болничното заведение. Той акцентира, че не би трябвало да се гледа на този въпрос като на опълчване на две отзиви, а би трябвало да се стъпи въз основата на причините, свързани със здравето на хората.

„ Никой не трябва да си играе със здравето на жителите и въз основа на това да провежда някакъв престиж или някакви други позиции “, разяснява Тимчев.

Доктор Калинов акцентира, че гласуваните от Общински съвет средства за „ Свети Мина “, които са в размер на 83 000 лв., евентуално ще би трябвало да се прегласува от локалния парламент.

Предполагам, че тази сума няма да бъде преведена на болничното заведение, поради новата заповед на РЗИ-Пловдив, която споделя, че болничното заведение не е профилирана със 137 кревати. И Общински съвет би трябвало да вземе решение по какъв начин да бъдат изразходвани тези средства, изясни още лекар Калин Калинов.

Щом „ Свети Мина “ не може да е единствено Covid болница, тогава няма да е, това сподели регионалният шеф и ръководител на Областния спешен щаб Дани Каназирева.

Управителят на МБАЛ „ Свети Мина “ да изготви отчет какви са действителните благоприятни условия на здравното заведение за оказване на качествена здравна грижа при лекуването на пациенти с Covid-19. Това реши през днешния ден на свое съвещание Медицинският щаб. Решението е подбудено от множеството изявления в медиите и изказванието, че общинското здравно заведение действително не може да се реорганизира в напълно Covid болница заради липса на задоволително инсталация, гарантиран леглови фонд, личен състав и непълен финансов запас на база досегашния предел, с който работи. Срокът за това е 24 часа, след което ще бъде взето решение от Областния спешен щаб с какъв брой кревати за лекуване на Covid-19, съгласно заповедите на здравния министър, ще остане да работи. Решението ще се съгласува с кмета на Пловдив Здравко Димитров, а РЗИ надлежно ще издаде нужната заповед.

„ Медицинският щаб взе решението за болница „ Свети Мина “ по предложение на РЗИ и на база редица инспекции за опциите да бъде преобразувана. Това не е еднолично решение, тъй като са водени многократни диалози с шефа проф. Петров и доктор Калинов, а казуса за лимита на болничното заведение бе подложен в НЗОК още през юли. В сегашната обстановка и при заявената неспособност от страна на шефа и Общината, тя да бъде Covid болница, то тогава е най-разумно да се редуцират леглата за лекуване на пациенти с тази диагноза “, сподели Дани Каназирева.

Тя добави, че политическите диалози са прекомерно неуместни в този момент.

„ Ясно е за всички, че тематиката „ Свети Мина “ се употребява за политически пиар, само че тези, които го вършат или не осъзнават комплицираната обстановка или съзнателно го вършат тъкмо в този момент “, разяснява регионалният шеф и ръководител на ОКЩ Дани Каназирева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР