МБАЛ- ХасковоАД стартира кампанията по повод Световния ден за борба

...
МБАЛ- ХасковоАД стартира кампанията по повод Световния ден за борба
Коментари Харесай

Безплатно измерване на кръвна захар в Хасково

„ МБАЛ- Хасково ”АД започва акцията във връзка Световния ден за битка с Диабета – 14 ноември, чиято цел е да се увеличи информираността за това заболяване.

Измерването ще се прави след авансово записан час на тел: 038/ 606 732 в дните от 30 октомври до 1 ноември от 10 ч. до 13 ч. Измерването на кръвната захар ще се прави в Диабетния център в Първо вътрешно поделение.

Само на 2 ноември в часовете 10.00 ч. до 13.30 ч. ще се дефинират равнища на гликиран хемоглобин, които ще се регистрират незабавно / тестванията са ограничени/. Измерването на гликирания хемоглобин е златен стандарт за повсеместен диабетен надзор и успеваемост на прилаганото лекуване. Той съставлява трайно и неповторимо съединяване на глюкозата с хемоглобина на алените кръвни телца. Стойността обективно демонстрира междинното равнище на кръвната глюкоза, което е било поддържано през миналите 90 дни, без да се въздейства от цената сега на осъществяване на проучването.

В дните от 5 до 9 ноември ще се мерят равнищата кръвна захар посредством глюкомери.

Традицията да се отбелавзва този ден, започва по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, вследствие на възходящата паника за бъдещето на милионите хора, страдащи от з аболяването. През 2007 година Световният ден за битка с диабета става и формален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на Резолюция 61/225, която акцентира нуждата от незабавни ограничения за възстановяване на рисковите фактори за надзор на диабета.

Самият ден 14 ноември е определен, тъй като това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който дружно с Чарлз Бест през 1921 година откриват животоспасяващото лекуване за захарен диабет вид 1 - инсулина./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР