Майсторлък и зехтин - това са двете задължителни съставки за

...
Майсторлък и зехтин - това са двете задължителни съставки за
Коментари Харесай

Калмари на плоча със зехтинов сос

Майсторлък и зехтин - това са двете наложителни съставки за приготвянето на съвършените калмари на плоча

Необходими Продукти

● калмари - 500 г (дължина на тубата към 9 - 10 см.)
● чесън - 2 скилидки
● магданоз - 2 стръка
● зехтин - 100 мл
● черен пипер - 1 - 2 щипки
● лимонен сок - от 1/2 лимон

Начин на подготвяне

Калмарите се почистват, като първо се издърпват пипалата и се оставят настрани. От тубите се изваждат вътрешностите и транспарантният гръбнак наподобяващ пластмасова пръчица.

Аз греша с пръст или два в тубичката и ги вадя елементарно, само че различен способ е да се обърне тубата наопаки и по този начин да се извади всичко от вътрешността ѝ. Всеки калмар се измива за малко, без да се премива, с цел да не изгуби от своята есенция и морски усет.

Главите с пипалцата също се почистват като с кухненска ножица се отрязват очичките.

Включва се плочата да загрее до оптималната температура. В тиган с огромен диаметър се ръсва малко зехтин и когато се нагрее се поставят пипалцата. Голям тиган ни е необходим, с цел да не стоят пипалата на купчина, а да има разстояние сред тях.

След като пипалата зацвърчат и замиришат прелестно към тях се изстисква лимоновият сок, готвят се още за малко и се изваждат в паница.

В тигана е останала цялата есенция на морските блага дружно с това, което е останало от лимоновия сок и зехтина. Те се връщат на котлона при слаб огън и се налива още зехтин, прибавят се счуканите скилидки чесън и скълцаният магданоз с малко черен пипер. Бърка се минута-две до момента в който замирише още по-приятно от чесъна и свежестта на магданоза и зехтина. Дърпа се от огъня и това ще бъде нашият сос.

През това време плочата би трябвало да е загряла до оптималната температура.

Ръсва се зехтин и преди да запуши се поставят тубите калмар. Намазват се леко със соса. Пекат се за малко от двете страни до златист тен. Ако се пекат дълготрайно губят крехкостта и усета си!

Изваждат се и се подреждат в плата за сервиране дружно с пипалцата. Поливат се с останалият зехтинов сос и се гарнират с картофки и свежа салата. Ако ви остане от соса, може да се намажат и картофите с него, става прелестно.

Посолява се всичко най-после и се сервират и употребяват топли с чаша бяло вино.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР