Майсторите на бригадира Стоян измъкнаха 1900 лева от възрастно семейство,

...
Майсторите на бригадира Стоян измъкнаха 1900 лева от възрастно семейство,
Коментари Харесай

Пишман майстори грабят възрастни хора

Майсторите на бригадира Стоян измъкнаха 1900 лв. от възрастно семейство, с цел да поправят покрива на къщата им, без в никакъв случай да са правили ремонт и нямат никаква визия по какъв начин се прави. Районният съд в Царево наказа двама от мошениците с санкция от по 1000 лв.. От претекстовете на съда излиза наяве, че групата е пристигнала в морския град точно за да измъква пари от хора, без въобще да има желание да прави каквото и да било услуга, написа burgasinfo.com.

Потърпевшото семейство имало втори жилищен етаж от жилищна постройка на ул. “Стара планина “ №5А в Приморско. Всяка година, напролет, възрастните съпрузи дошли в Приморско, с цел да приготвят парцела за настъпващия летен сезон, защото през зимата живеели във Варна. Тази година почнали да разискват идните ремонтни действия, които да бъдат осъществени. Особено належащ и от дълго време плануван, бил ремонтът на покрива. Поради финансови усложнения осъществяването отлагали във времето.

По същото време в Приморско пристигнали и Стоян Д., Стоян Г. и Васил Г., дружно с други свои другари и родственици. Първоначалната им концепция била да стартират някаква работа, като калайджии или да се показват за строителна бригада и видимо поемайки обвързване пред възложителите за ремонт на покриви, да си набират пари.

Още с идването си в града те пристъпили към осъществяване на намисленото. Както всички останали, по този начин и Стоян и Васил обикаляли от къща на къща в град Приморско и предложили осъществяването на ремонтни действия на покриви. Такива в реалност те не възнамерявали да правят, а единствената им цел била да печелят от разнообразни хора, които срещуобещаната услуга следвало да заплатят уговорената парична сума. Наясно с концепцията бил Стоян Д., който се съгласил да се показва за чорбаджия на строителна група и да лъже, че обещаният ремонт ще бъде изпълнен. Всъщност, никой от тях тримата до този миг не бил правил такива строително- монтажни работи и нямал нужните умения и знания.

Щом стигнали до постройката на ул. “Стара планина “ в Приморско Стоян и Васил забелязали намираща се в двора стара жена, за която предположили, че е притежател на парцела. Двамата я заговорили с единственото желание да основат погрешни показа, че ще ремонтират покрива на постройката. Основната им концепция била тя да одобри препоръчаната услуга и без да бъде изпълнена, да заплати уговорената цена.

Още при започване на диалога, в устрема си да звучат безапелационно, двамата излъгали потърпевшата, че до момента в който работили на прилежащ обект, деликатно огледали и забелязали течове и други проблеми по покрива й, които съгласно тях налагали осъществяването на ремонт. След като свидетелката дамата удостоверила пред тях, че възлагането на ремонтни действия е неотложно, двамата траяли да лъжат, че разполагат с нужните материали, за които обяснили, че са останали в остатък от предходния обект в Приморско. Естествено, те не разполагали с тях, защото работа от такова естество не били правили. Въпреки, че не знаели какво е действителното положение на покривните детайли, те изразили подготвеност същите материали да бъдат вложени при ремонтирането на покрива. От самото начало у тях липсвало желание да изпълнят ангажиментите. Нито един от двамата имал опит или умения в тази характерна активност, само че убеждавали потърпевшата, че имат намерение да изпълнят уговорката си.

По-късно в диалога се присъединил и брачният партньор на дамата. Без даже да огледат покрива на постройката „ майсторите “ декларирали пред съпрузите, че ремонтът ще обхване пренареждане на керемидите, слагане на изолационна хартия под тях, както и заковаването на контра-летви - единствено на частта от покрива. Първоначалната посочената цена на ремонта възлизала в размер на 180 лв., само че концепцията им била последователно да се усилва. Жената поискала писмен контракт, само че естествено – подобен й бил отхвърлен.

По-късно Васил и Стоян срещнали своя чорбаджия – другия Стоян с сполучливите си договаряния.

Когато и тримата били при съпрузите, Стоян показал и съответните действия, които ще бъдат осъществени и какъв брой ще костват. Той изискал по 37 лв. на квадратен метър.

Още тогава, потърпевшата предоставила 300 лв., с които да бъдат закупени материали. Такива материали били закупени и доставени на обекта, само че без да се реши какъв тип и количество са нужни в реалност.

За да не се усъмни, че поетите задължения в действителност не са изпълнени, дребна част от керемидите били пренаредени, а на няколко места била сложена изолационна хартия и заковани летви. След известно време Стоян оповестил, че ремонтът е напълно приключен, което не отговаряло на истината. След като показал какви суми се дължат за положения труд, съгласно в началото уговорените ремонтни действия, обвиненият той настоял да бъдат платени 1 900 лв.. В тази връзка, още преди да разбере, че действително изпълнената работа липсва дамата дала парите.

Малко по-късно съпрузите се качили на покрива, огледали го и открили, че ремонт не е осъществен.

Двамата майстори на име Стоян са осъдени да заплатят санкция по 1000 лв., а Васил е сключил съглашение с прокуратурата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР