Майстор от Габрово представи България на срещата на световните столици

...
Майстор от Габрово представи България на срещата на световните столици
Коментари Харесай

Майстор от Габрово представи България на срещата на световните столици на ножарството

Майстор от Габрово показа България на срещата на международните столици на ножарството, част от която е огромния фестивал Coutellia във френския град Тиер. Повече от 200 производители демонстрираха своя продукция, която по мнението на експерти е с доста високо качество и има както битова, по този начин и колекционерска стойност.
Андрей Андреев е ножар в Етнографски музей навън „ Етър ”.
 andrey-andreev  coutellia  emo
“Той притегли вниманието на десетките хиляди гости с обичайни за района ножове. На щанда си Андрей Андреев сподели разнообразни типове пастирски ножове, известния „ войнишки нож ”, нетрадиционните за западната аудитория вид „ сойка ”. Габровецът получи признанието на уредниците и се чака към него да бъде отправена лична покана за последващи участия”, оповестиха от ЕМО “Етър”.

Ножари от цяла Европа, Съединени американски щати, Канада, Южна Америка и Япония обичайно вземат присъединяване във фестивала в град Тиер. Особено съществено е наличието на Русия. По време на срещата на международните столици на ножарството се прави значима обмяна на хрумвания за разпространение, запазване и осъвременяване на наследството, обвързвано с ножарския поминък.
Габровската делегация е била осведомена с активността на ножарски компании и институции от френския град Тиер.

“Имахме опция да разберем по какъв начин във Франция резервират остарели фабрични здания, в които към този момент не се прави индустриална активност. Покривите се реновират, а пространствата се оставят в достоверния им тип. Паяжините, маслото по машините и даже счупените стъкла не навяват асоциации за запуснатост, а при добра аранжировка и уместно осветяване са чудесни арт-зони, в които могат да се водят неофициални диалози и да се изявяват таланти”, споделиха етнографи.

Те осведомиха още, че едно от условията на уредниците на форума било участниците да дарят свои произведения.
“Ножовете на Андрей Андреев бяха показани в галерия, показана на ревюто от 17 до 20 май. От специфична презентация посетителите можеха да схванат повече за българската община Габрово, която е част от мрежата креативен градове на ЮНЕСКО”, акцентират от ЕМО “Етър”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР