Майстор от девинското село Брезе е прочут със занаята си

...
Майстор от девинското село Брезе е прочут със занаята си
Коментари Харесай

Световният биатлон идва при Славчо в Брезе

Майстор от девинското село Брезе е фамозен със занаята си в Родопите. Той години наред правеше прикладите на европейския хайлайф в биатлона, а в този момент - за богати ловци от близо и надалеч. Родопчанинът обаче не се хвали и рядко споделя за работата си. 58-годишният Славчо Хаджиев е издирван десетилетия от спортистите, защото усъвършенствал общоприетия заводски приклад с няколко усъвършенствания в структурата. Те водят до доста по-точна пукотевица, вършат оръжието и по-удобно за състезателя и по-леко, което е доста значим фактор при дългите дисциплини.

Майсторът прави оръжията на националните тимове на България, Украйна, Беларус, Норвегия, Полша, Русия и Испания. Възхищавали се на майсторлъка му и състезателите от тима на Турция, които изненадал с вградени месингови полумесец и звезда на пушките. Освен с съвършената направа прикладите на Славчо имат и няколко усъвършенствания, които доста облекчават и усъвършенстват стрелбата. Селският занаятчия измислил преносима дървена " възглавничка " и специфичната ямка за пълнителя. Прецизността е ювелирна, тъй като съгласно разпоредбите в биатлона при натискане на спусъка пръстът на състезателя би трябвало да преодолява изпитание от най-малко 500 година Оптиката е неразрешена. Калибърът е 5,6 мм, а скоростта на патрона не би трябвало да е по-голяма от 320 км/ч.

Възглавничката, която слага родопчанинът, е на винтове и се наглася от стрелеца, с цел да се подпре най-удобно брадата. Всеки приклад е направен по самостоятелни ограничения на състезателя - тегло, растеж. Майстор Славчо още пази ограниченията на всички биатлонистки в тефтерчето си.

Без това усъвършенстване точният мерник е под въпрос поради навеждането на главата, изяснява той. Изобретил и място за пълнителя в самия приклад, с което се редуцира едно цяло придвижване за презареждане и се печели време. Въпреки тази екстра неговите произведения са доста по-леки от фабричните, безапелационни са състезатели и ловци. " Треньорите на биатлонистите ги теглят, преди да ги вземат, тежестта на оръжието в този спорт е много значима ", отбелязва майсторът.

Той се прочува след изработването на специфичен приклад за пушката на единствената ни олимпийска шампионка в зимен спорт Екатерина Дафовска. Веднага след извоюваното злато в Япония Дафовска се появила с приклад, докаран по тертипа на занаятчия Славчо от Брезе. Треньорът на националите по биатлон Боран Хаджиев тогава му занесъл фабричния приклад на Катя, с цел да се усъвършенства.

Конкурентките почнали да любопитстват и по този начин треньорите и шефовете на федерации се принудили да научат къде е село Брезе. Впоследствие отдолу под ръцете на родопчанина са излезли над 100 приклада за елитни биатлонисти. За прикладите на спортистките употребявал най-много орехово дърво, суши го с години и го избира, тъй като е по-леко. Прикладите за спортистите левичари прави особено, тъй като се разграничават по наклона за визьора.

И въпреки че творбите му са пръснати из целия свят, той съвсем не е излизал от родната си община Девин. Баща му Митко е фамозен занаятчия на гайди и самари в района. Славчо наследил занаята от него. " От 10-годишен се завъртях край татко ми, който обичаше да работи нощем. Той ме гонеше от едната врата да вървя да си лягам, аз влизах от другата. Накрая се помири и ме остави най-малко да го виждам. Първоначално ми поверяваше единствено шлифоването, след това напасването на приклада към оръжието и едвам година-две по-късно самата направа. В трети клас направих първия си приклад за ловна пушка. Не остана време за женене от работа. Като имам поръчка, дремя напряко в работилницата по някой час и отново стартирам ", споделя занаятчия Славчо

Работилницата му е облепена с подписи на известни биатлонисти, употребили негови произведения. В Европа конкуренция на майстора от Брезе били чехи, които ходели по лагерите на биатлонистите и предложили на състезателите приклади. Чехите обаче рядко пробивали в елита, тъй като техните били много по-тежки.

Славчо самичък върви из баирите да търси материал за прикладите. Оглежда, опипва и преценя на място дървото. След това го суши няколко години при специфични условия и самичък го бичи на гатера в работилницата, заела целия първи етаж на фамилната му къща. Най-подходящи за направа на приклади счита ореха и черешата, само че на подобаваща възраст и добре изсушени. В противоположен случай можело да се сцепят даже още до момента в който ги прави.

Сега Славчо създава най-вече ловни приклади. Основни клиенти са му богати ловци чужденци. " Искат дърворезби да върша, с цел да имат уникат, а за това се желае доста работа ", споделя майсторът. За един разпален ловджия правил и резба от цяла ловна картина с авджия, животни, дървета, декор и нюанс.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР