Маймунска шарка се появи във Великобритания. За 10 дни случаите

...
Маймунска шарка се появи във Великобритания. За 10 дни случаите
Коментари Харесай

Маймунска шарка се появи във Великобритания

Маймунска шарка се появи във Англия. За 10 дни случаите на Острова към този момент са седем. Съобщения за доказани случаи има и в Испания и Португалия.

На 7 май във Англия се появи първото известие за случай на по този начин наречената " маймунска шарка ". Заболяването е рядко за Европа.

Заболяването при хора е разпознато за първи път през 1970 година в Демократична република Конго при 9-годишно момче. Оттогава за заразяване е съобщавано в 11 африкански страни.

Спорадичните случаи на инфектирани в Европа са били измежду хора, които са пътували скоро до Африка. Въпреки че липсва публична информация за записаните случаи в този момент, е ясно, че те са най-вече измежду мъже, които не са пътували скоро в чужбина, което кара експертите да търсят друга причина за разпространяването на болестта.

Това обаче е проблем като цяло, даже в страните, където тя е нормална. Миналата година е имало повече от 6000 обявени случая в Конго и към 3000 случая в Нигерия.

" Маймунската шарка " е родственик на едра шарка - заболяване, което е ликвидирано през 1980 година, само че е по-малко излъчено, предизвиква по-леки признаци и е по-малко смъртоносно.

Симптомите нормално стартират с композиция от тресчица, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, настинка, безсилие и подути лимфни възли. След тресчица главната характерност на " маймунската шарка " е доста противен обрив, който има наклонност да се развие един до три дни по-късно. Често стартира от лицето и по-късно се популяризира по други елементи на тялото.

Въпреки че към този момент има известия за сходни случаи в Испания и Португалия, от английското здравно ведомство акцентират, че рискът за обществото остава доста дребен, тъй като вирусът не се популяризира елементарно сред хората.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР