Маймуните са таксономичен подразред, който заедно с подразред Полумаймуни образуват

...
Маймуните са таксономичен подразред, който заедно с подразред Полумаймуни образуват
Коментари Харесай

50 интересни факта за маймуните

Маймуните са таксономичен подразред, който дружно с подразред Полумаймуни образуват разред Примати. Към маймуните се отнасят Дългопетоподобните и Същинските маймуни, които се разделят на Маймуни на Новия свят и Маймуни на Стария свят, към които спада и Човекът.
Според еволюционнта доктрина маймуните се отделят от полумаймуните преди към 63 милиона години, а дългопетите се отделят от същинските маймуни единствено 5 милиона години по-късно. Това изяснява приликата на дългопетите с полумаймуните, поради която до неотдавна се отнасяха към тях.

Същинските маймуни от своя страна преди към 40 млн. години се разделят на два парворазреда: Тесноноси маймуни на Стария свят и Широконоси маймуни на Новия свят. Човекоподобните маймуни се отделят от останалите маймуни на Стария свят преди към 25 млн. години.
Факти за маймуните 1. Маймуните могат да схващат числата и даже могат да броят. Те могат също да схванат съществени елементи от аритметика и даже, в редки случаи, умножение. 
2. За да привлекат женски сътрудник, мъжките капуцинови маймуни уринират в ръцете си, а по-късно го втриват усърдно в козината си. 
3. Произходът на думата " маймуна " е неразбираем. Изглежда също е обвързван с манекен, от холандския манекен („ малко дребосъче “). 
4. Сурови и варени мозъци на мъртва маймуна се употребяват необятно в Китай и Малайзия. 
5. Учените следят женски маймуни, които учат децата си по какъв начин да си мият зъбите. 
6. Най-малката маймуна в света е пигмейският мармозет, с тяло едвам 5 инча (12 см) и дължина на опашката към 7 инча (17 см). 
7. Най-скоро откритата маймуна е маймуната лесула. Тя е открита през 2007 година в Демократична република Конго в Африка. 
8. Гибоните, лемурите и шимпанзетата не са научно класифицирани като маймуни. Всички те са примати, само че сходно на хората, те имат друга подредба по отношение на маймуните. 
9. " Маймуните са по-добри от хората в това: когато маймуна се гледа в огледало, тя вижда маймуна. " - Малкълм де Шазал
10. Маймуните, които живеят в Централна и Южна Америка, се назовават ​​„ маймуни от Новия свят “. Маймуните, които живеят в Африка и Азия, се назовават ​​„ маймуни от Стария свят “. 

11. Противно на публикуваното мнение, хората не произлизат от маймуни. По-скоро хората и маймуните споделят общ предшественик преди 25-30 милиона години и по-късно се развиват от това животно по разнообразни различни способи. 
12. Маймуните от Стария свят имат тесни носове, които сочат надолу, не висят по дърветата, по-големи са и имат странни седящи подложки на дъното си. Маймуните от Новия свят имат по-плоски носове и живеят по дърветата.
13. Женската паякова маймуна има най-дългата опашка от всички примати. Въпреки че тялото му е дълго единствено 2 фута, опашката му може да доближи 3 фута дължина. 
14. Мандриловите маймуни имат зъби, които са по-дълги от лъвските.
15. Патаките маймуни са най-бързите бегачи измежду приматите
16. Най-бързият примат на Земята е маймуната патас. Може да доближи скорост от 34 благи в час (55 км / ч).
17. Уакари е една от най-редките и най-необичайно изглеждащи от всички маймуни от Новия свят. Макар да наподобява на орангутан, лицето му е розово, което постоянно става яркочервено, когато животното стане разгорещено или ядосано. Освен това издава звук, сходен на човешки смях. 
18. Маймуната сова (нощна маймуна) е единствената нощна маймуна от Новия свят. Те също са един от дребното типове маймуни, наранени от малария, което значи, че са били употребявани в опити с малария с примати от хора. 
19. Африканската пустиня Намиб е дом на чакмаските бабуини. Един издръжлив отряд оживял 116 дни без вода в пустинята, като се хранил със смокини. 
20. Единствената дива маймуна в Европа е безобидният макак Барбари, който се среща в елементи от Северна Африка и английската територия на Гибралтар.

21. Първият примат в космоса беше резус макак на име Алберт. На 14 юни 1949 година Алберт е изпратен в космоса, с цел да тества резултатите от галактическото пътешестване върху тяло. Той оцелява в полета, само че умира, когато ракетният парашут се развалил.
22. Японският макак е най-северната маймуна и е в положение да живее допълнително от 3 фута сняг при температури до 5 градуса по Фаренхайт (-15 градуса по Целзий). 
23. Най-голямата маймуна в света е мъжката мандрила. Дълга е съвсем 1 метър (3,3 фута) и тежи към 35 кг (77 фунта). 
24. Мъжките мандрили имат доста по-светли лица от женските
25. Маймуната е 9-то животно в китайския зодиак. Хората, родени в една година на маймуната, са интелигентни, витални и изобретателни, само че могат също да бъдат егоистични и нетърпеливи. 
26. Капуциновата маймуна е най-разпространената и най-интелигентната от маймуните от Новия свят. 
27. Паяковата маймуна е най-акробатичната от маймуните от Новия свят и е било известно, че прескача през пролуките, огромни до 35 фута.
28. Маймуните се срещат съвсем на всички места по Земята, като се изключи Австралия и Антарктида.
29. Маймуната Даяна била кръстена на римската богиня на лова, защото линията на челото ѝ прилича лъка на Диана.
30. Воят на маймунска вита може да измине три благи през гъстата тропическа гора.

31. Капуциновите маймуни са кръстени на монасите от 16-ти век, тъй като косата на маймуната наподобява на облеклата с качулки на монасите. 
32. Маймуните са дълголетни, оцеляват измежду природата на всички места сред 10 и 50 години.
33. Етиопските гелади образуват най-големите войски от маймуни в света, наброяващи от 350 до 650 индивида. 
34. Избирането на паразити и мръсотии от кожите на другите е метод за маймуните да поддържат връзка, да образуват обществени контакти и да укрепват връзките на фамилията и другарството.
35. Група маймуни се назовава армия или варел
36. Поради загубата на дървета в родното им местообитание, единствено към 1500 златни лъвски тамарини съществуват в дивата природа.
37. Всяка година към 55 000 примати се употребяват като тестови животни в Съединени американски щати, а към 10 000 се употребяват във Англия. Япония употребява милиони примати. [11]
38. ХИВ е основан в стомаха на шимпанзе, който е изял два разнообразни типа маймуни, които имат два разнообразни вируса. Двата вируса се комбинират и образуват хибриден вирус, който по-късно се популяризира през типа на шимпанзетата, а по-късно по-късно се предава на хората. 
39. Белокожи маймуни-капуцини търкат козината си с гигантските африкански милипеди, които работят като форма на отбиване на инсекти. 
40. На остров Якушима в Япония маймуните споделят храна с елени в подмяна на разходка. 

41. След седмици тренировки маймуни резус се научили да се разпознават в огледалото. Първото нещо, което създали, било навреме да прегледат гениталиите си, всяко интимно кътче и коприна. 
42. „ Орхидеята на маймуните “ е цвете, което се е развило, с цел да наподобява като ухилено лице на маймуна. По подигравка на ориста, вместо да мирише на банани, мирише на зрял портокал. 
43. Александър I, кралят на Гърция, умрял от сепсис, откакто бил ухапан от една от своите маймуни-любимци. Смъртта му довела до война, при която починали над 100 000 души. 
44. Наскоро откритата маймуна - бирманската кихаща маймуна, киха всякога, когато вали. 
45. Група от 15 маймуни в плен в проучвателен институт на примати в Япония употребявали клони на дървета, с цел да избягат. По-късно те били примамени назад в изследователския център с фъстъци.
46. За да потвърди, че децата се нуждаят от майчината обич, ученият Хари Харлоу подложил бебешки маймуни на ужасяващи опити в така наречен „ Ямата на отчаянието “, в която той изолира и изтезава бебешки маймуни. 
47. Смята се, че мустатираният император тамарин е кръстен на немския император Вилхелм II. И двамата имат впечатляващи мустаци. 
48. Френският хирург Серж Вороноф (1866-1951) придобил популярност, когато присадил маймунски тестиси в скротума на човешки пациенти в опит да излекува безплодието и да усили половото им предпочитание. 
49. 22-годишна изследователка на примати от Емори умряла, откакто маймуна резус, инфектирана с вируса на херпес В, хвърлила мъничка капка течност, най-вероятно от урина или изпражнения, по лицето ѝ, до момента в който транспортира животното. 
50. Италианският професор Серхио Канаверо твърди, че е направил първата трансплантация на глава на маймуна без никакво неврологично пострадване на животното. Той обаче не свързва гръбначния мозък, тъй че маймуната е изцяло парализирана. Тя е останала жива единствено 20 часа след процедурата по етични аргументи.

източник: www.factretriever.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР