Майкрософт“ и Гугъл“ влизат в поредната надпревара в онлайн пространството.

...
Майкрософт“ и Гугъл“ влизат в поредната надпревара в онлайн пространството.
Коментари Харесай

„Майкрософт“ и „Гугъл“ в битка за интелигентното търсене в интернет


„ Майкрософт “ и „ Google “ влизат в следващата конкуренция в онлайн пространството. Този път става въпрос за нов тип търсене в интернет благодарение на чатботове. В отговор на нашумелия чатбот с изкуствен интелект ChatGPT в понеделник „ Google “ разгласи, че ще пусне личен чатбот – Bard, написа Ройтерс. Минути по-късно „ Майкрософт “ сподели, че ще интегрира ChatGPT в своята интернет търсачка Bing.

Откакто стартира работа през предходната година, ChatGPT на OpenAI завладя софтуерния свят. Много от хората демонстрираха творчество във връзка с диалозите си с чатбота и го използваха за основаване на стихотворения, романи, вицове, кино сюжети и доста други. Освен за развлечение обаче услугата би могла да се употребява, с цел да промени метода, по който потребителите търсят информация в интернет.

Какво вършат?

Услугите на „ Майкрософт “ и „ Google “ са сходни. Както при ChatGPT, по този начин и при Bard потребителите би трябвало да зададат въпрос, с цел да получат отговор.

И двете софтуерни компании възнамеряват да употребяват изкуствен интелект, с цел да подсилят своите услуги за търсене Bing и Гугъл Search. Това значи, че скоро търсенето в интернет към този момент няма да демонстрира лист с резултати, а ще дава потребни отговори в текстова форма.

По какво се разграничават?

И двете технологии могат да компилират комплицирана информация и голям брой гледни точки в лесни за асимилиране формати. Най-очевидната разлика обаче е способността на Bard да включва в отговорите си скорошни събития. И въпреки към момента да не е ясно какви ще бъдат другите разлики, е несъмнено, че Bard ще разполага с повече данни. Причината е, че услугата на „ Google “ черпи информация от интернет, до момента в който ChatGPT има достъп до данни до 2021 година

Освен това двете услуги се базират на друг вид изкуствен интелект. Bard употребява LaMDA. Този изкуствен интелект предходната година инженер на компанията назова „ рационален “. Впоследствие софтуерният колос отхвърли това изказване.

В основата на ChatGPT стои серията езикови модели GPT 3.5, която приключи образованието си при започване на 2022 година

„ ChatGPT от време на време написа правдоподобно звучащи, само че неправилни или безсмислени отговори “, споделят от Open AI в обява в блога си.

Кога ще бъде наличен Bard?

Въпреки че OpenAI пусна безвъзмездна предварителна версия на ChatGPT, налична за обществено прилагане на 30 ноември 2022 година, Bard понастоящем се тества единствено от стеснен брой хора.

В понеделник основният изпълнителен шеф на „ Google “ Сундар Пичай не уточни съответна дата за старта на услугата, само че разясни, че технологията за чатбота с изкуствен интелект ще стартира да се внедрява през идващите седмици.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР