Майките от инициативата Системата ни убива протестираха в София с

...
Майките от инициативата Системата ни убива протестираха в София с
Коментари Харесай

Майките от инициативата `Системата ни убива` отново на протест

Майките от самодейността " Системата ни убива " стачкуваха в София с нови претенции, оповестява БНР. Те упорстват да не бъдат лишават деца от фамилиите им, както и да бъдат уеднаквени месечните помощи за деца, отглеждани от родственици и от приемни фамилии. За да стане това, са нужни единствено законови промени, а не повече пари, безапелационни са майките, които се събраха пред Министерския съвет, след което организираха и шествие до Народното събрание.

Майките от “Системата ни убива ” не изключват възобновяване на палатковия лагер зад Народното събрание. Това стана ясно по време на шествието им от Министерския съвет към Народното събрание. На 1 юни те желаеха съдът да не лишава непозволено деца от родителите им, както и идентични месечни помощи за деца, отглеждани от родственици и от приемни фамилии.

Родителите желаеха от Народното събрание да се създадат нужните законодателни промени, които този път не се отнасят до пари, а само до нормативни текстове, или, както сподели тази майка.

" Абсолютно сме подготвени на всевъзможни ограничения, само че сега има разговор с ръководещите. На този стадий от предходната седмица са подготвени да одобряват нашите претенции, за момента не планираме, само че в случай че нещата не станат по този начин, както ние желаеме, ще опънем палатките, да ".

След като шестваха до Народното събрание, родителите и техните деца отидоха зад постройката, на мястото, където бе опъната протестната палатка преди към година, в този момент обаче количката със скелет, който изобразяваше гибелта, я няма. Първо, тъй като измежду родителите, както чухме, има вяра гласът им да бъде чут и второ, тъй като е първи юни и децата имат празник. Още повече, че в компанията има и рожденник. Сега всички ядат торта и се радват на игрите, които могат да се играят тук, на тревата, с разнообразни топки и балони.

Пред " Хоризонт " Валентина Казанджиева от " Системата ни убива " изясни, че в доста от случаите, когато дете е отнето непозволено, по-късно съдът го връща в фамилията, само че то е претърпяло ужаса да живее на разнообразни места.

" Взимат ги, претърпяват целият смут на суматоха, на неопределеност, не могат да схванат какво им се случва и по-късно съдът ги връща. За мен персонално, неприемлива неточност, когато се касае за дете ".

От " Системата ни убива " желаят и равни месечни помощи за деца, които се отглеждат от свои родственици, най-често баба и дядо, както и от приемни фамилии.

" При децата, които се отглеждат в роднинска среда, по закон е до 200 лв. мисля или 198. Същевременно приемните фамилии законът дава помощ към триста лв. на дете отвън заплатата, която се заплаща ".

Шествието се насочи към Народното събрание без да има проблеми с придвижването по бул. " Цар Освободител ". Събрали са се няколко десетки души, множеството, от които от " Системата ни убива ", майките с техните деца, само че има и жители, които са пристигнали да ги поддържат. Те видяха както черните флагове, по този начин и чуха стихотворения от децата, които бяха подготвили, главно за майката.

Децата чуха и пожеланието от Сиси, която е била отнемана от своето семейство, а то беше, всички на първи юни да бъдат с хората, които обичат.

Междувременно от Министерството на труда и обществената политика обявиха, че отнемането на деца от техните родители в никакъв случай не е било и няма да бъде цел на политиката и законодателството. Настаняване на дете отвън фамилията може да бъде подхванато единствено при учредения, избрани в Закона за протекция на детето, като постоянно предстои на правосъден надзор, написа още в позицията.

От министерството са безапелационни, че по Конституция развъждането и възпитанието на деца е право и обвързване на техните родители.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР