Майките на деца с увреждания са готови за масови протести

...
Майките на деца с увреждания са готови за масови протести
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания са готови за масови протести в цялата страна

Майките на деца с увреждания са подготвени за всеобщи митинги в цялата страна Нито един народен представител от ръководещата коалиция не пристигна да се срещне с майките от самодейността " Системата ни убива " при палатката до Народното събрание този следобяд. Въпреки че протестиращите от няколко месеца майки изпратиха персонални предложения на всички народни представители, на мястото на срещата пристигнаха единствено десетина - представители на опозицията.
 

За следващ път майките желаеха гаранция, че законите за персоналната помощ и за хората с увреждания ще бъдат гласувани до 1 октомври и ще проработят от идната година. Присъстващите депутати споделиха терзанията си, че бюджетната процедура за 2019 година ще завърши преди приемането на двата закона, и дадоха обещание да създадат нужното за финансовото им гарантиране.
 
Протестиращите майки обаче отхвърлиха първичните претекстове на ръководещите, че няма средства за осъществяване на закона за персоналната помощ.
 
" Ясно е, че през последния месец се откри финансов запас за увеличение на заплатите на администрацията,намери се запас за изграждане на нов стадион, допускам, че ще има финансов запас и за приемането на този закон ", разяснява Кристина Николаева, една от протестиращите майки.
 

Председателят на обществената комисия в Народното събрание и народен представител от Движение за права и свободи Хасан Адемов даде обещание, че незабавно след внасянето на закона за хората с увреждания в Народното събрание, той ще бъде прегледан в пакет със закона за персоналната помощ на първото допустимо съвещание. Според Адемов даже да има разминаване в периодите на бюджетната процедура и приемането на двата закона, те ще получат нужното финансиране за следващата година.-->
 
В същото време майките настояват, че в случай че законите не бъдат гласувани до 1 октомври, още на идващия ден стартират всеобщи ефикасни митинги в цялата страна.
 


Една от тях - Боряна Драганова, насочи предизвикателство към депутатите: " Направете по този начин, че всеки от вас да прекара три дни в едно семейство, където има дете над 18 години с тежко увреждане. И тогава елате да гласувате законите. Сигурна съм, че ще имате различен взор върху нещата ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР