Майките на деца с увреждания поставиха последен ултиматум на властта

...
Майките на деца с увреждания поставиха последен ултиматум на властта
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания: Борисов, Караянчева, имате срок до 1 октомври!

Майките на деца с увреждания сложиха финален ултиматум на властта - до 1 октомври Народното събрание да одобри три значими закона, които да подсигуряват естествен живот на страдащите. Това са Закон за персоналната помощ, Закон за хората с увреждания и Закона за обществените услуги. От самодейност „ Системата ни убива” са безапелационни, че в случай че това не се случи, майките ще преминат към ефикасни протестни дейности и ще отнесат настояванията си до европейските институции.

До тогава палатковия лагер зад Народното събрание остава, с цел да припомня на законотворците, че не са си свършили работата.

Ето и писмото им, адресирано до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов.

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА 44 – Търговско отделение Народно събрание НА Р. БЪЛГАРИЯ

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

Относно: НЕОБХОДИМИТЕ РЕФОРМИ В СФЕРАТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ В БЪЛГАРИЯ

Уважаема г-жо Караянчева,

Уважаеми господин Борисов,

Премиерът, съобщи в общественото пространство, че в системата на Министерство на труда и обществената политика, средствата, отпускани за хората с увреждания не се изразходват дейно и не стигат до хората с увреждания.

През последните години и настоятелно по време на проведените 6 национални митинга и националната акция „ СИСТЕМАТА НИ УБИВА “, ние неведнъж сме заявявали същото и сме упорствали за цялостна промяна в политиките, ориентирани към хората с увреждания.

Едно от главните ни претенции и оферти по време на митингите постоянно е било и остава въвеждането на Закон за персоналната помощ. През последните дни, макар провалените договаряния сред Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет на тематика Закон за персоналната помощ с протестиращите родители на деца с увреждания и Националния Омбудсман, въпреки всичко проектозаконът беше импортиран в Народно събрание и се чака неговото разискване и гласоподаване. Същевременно работни групи в МТСП работят по останалите два съществени закона, касаещи правата на хората с увреждания в България– Закон за хората с увреждания и Закон за обществените услуги. Това са първите стъпки към реформиране на СИСТЕМАТА, КОЯТО НИ УБИВА!

Едновременно с това, главен фактор, с цел да се извърши цялостната промяна е НАЛОЖИТЕЛНАТА ПРОМЯНА във функционалностите на АСП и АХУ при осъществяване на политиките за бранша. Политиките, свързани с хората с увреждания не следва да бъдат прилагани от АСП! АСП следва да бъде ангажирана само с планове, свързани с интеграционната политика и бедността. АХУ следва да е тази единна институция в изпълнителната власт, която да дава отговор за ПРИОРИТИЗИРАНЕ на политиките за бранша на хората с увреждания и използването им на национално и районно равнище!

И това следва да бъде ясно регламентирано в посочените 3 закона!

Същевременно следва да бъде регламентиран и контролът върху осъществяването на политиките в бранша от страна на АХУ, както и прозрачността на разходваните средства, защото има съществени учредения да се смята, че понастоящем АХУ по никакъв метод не работи в посока успеваемост на разходваните средства и отбраняване правата на хората с увреждания в България.

С сегашния документ, бихме желали да заявим своята НЕПОКЛАТИМА ПОЗИЦИЯ във връзка с тези първи стъпки към промените.

НИЕ - представителите на шестте национални митинга и подкрепящите ни жители и организации - НЯМА ДА съдебна експертиза ОТКАЖЕМ и

НАСТОЯВАМЕ:

В период до 1 октомври 2018 година

1. да бъдат ГЛАСУВАНИ И ПРИЕТИ, респективно влезнали в действие трите основни закона, гарантиращи по този начин нужните промени в политиките ориентирани към хората с увреждания – Закон за персоналната помощ, Закон за хората с увреждания, Закон за обществените услуги. Общественото очакване е те да бъдат съобразени с нашите претенции и оферти, които считаме за изцяло основателни и съобразени с Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания, която би следвало да е водещ документ в настоящите политики и в България.

2. АХУ да бъде реформирана и да й бъдат делегирани функционалностите, които ще подсигуряват вярното осъществяване на политиките, гараниращи правата на хората с увреждания в България.

Уважаема г-жо Караянчева,

Уважаеми господин Борисов,

НАСТОЯВАМЕ да деянията политическа воля и да дадете ход на промените в политиките за деца и възрастни с увреждания!

Ако в поставения от нас период обсъжданите в сегашния документ закони не бъдат признати, ние ще продължим с протестните си дейности с всички разрешени от закона форми, включително посредством съдействието на европейските институции. А до тогава, продължаваме с мирни митинги посредством палатковите лагери и работата в работните групи.

Ограбването на обществото посредством хората с увреждания в България би трябвало да бъде прекъснато! Правата на хората с увреждания в България като пълноправни жители на обществото би трябвало да бъде обезпечено!

С промени!

Първата стъпка за това ще е ВАШАТА ВОЛЯ за ПРИЕМАНЕТО на трите съществени закона до 1 октомври 2018 година и смяната на изпълнителния орган, директно отговорящ за тяхното изцяло използване.

Инициатива „ Системата ни убива “

Майки на деца с увреждания

гр. София

08.07.2018 г.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР