Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с народни представители

...
Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с народни представители
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с властта

Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с народни представители и министри, на която трябваше да бъдат разисквани проблемите им. Те обявиха, че крайният период - 1 октомври, е минал, само че няма промяна, нито закон и че са очевидци на празни неистини до безспир.

„ Не можете да ни обвините с политически пристрастия, това, че вие си вършиме политическите игри на наш тил на вас не ви прави чест “, сподели една от майките и добави, че увреждането няма цвят, съобщи " Фокус ".

Проектът по Закона за хората с увреждания трябваше този месец в Народно заседание, само че това няма да се случи. Причината е, че след разискване в Министерски съвет е изтеглен за следващата доработка. Това съобщи общественият министър Бисер Петков.

Изказването на обществения министър повдигна напрежението в залата , откакто майките обявиха, че не желаят да слушат едно и също нещо към този момент месеци наред.



Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че ще извърши поетите към майките условия. Едното е въвеждане на единна осведомителна система за хората с увреждания. Тя ще проработи на два стадия. Първият – от началото на идната година ще бъдат въведени всички остарели данни на хората с увреждания до 2013 година, а от март ще бъдат качени всички медицински проучвания и цялата документи за хората до преди взимането на решенията на ТЕЛК. С новата система ще се управлява работата на медицинския личен състав и лекарите до лекарската помощ, прецизира БГНЕС.

До 30 март 2019 година ще бъдат направени и нови стандарти за медицинските произведения. Освен това, планува се с промени в Закона за бюджета за 2019 година финансирането на медицинските произведения да става с пари от здравно министерство, което ще ги дава на НЗОК.



Образователният министър Красимир Вълчев признава, че в доста учебни заведения към момента няма построена налична среда, само че МОН продължава поетапно да построява. За предходната година 320 деца са подкрепени от персонални асистенти.

За родителите е огромен проблем, че нямат право да избират учебно заведение, съобщи една от майките. Като образец тя уточни, че нейният наследник, който е в инвалидна количка, е разпределен да учи в селскостопанска паралелка по розобер. Друга майка пък сподели, че липсва самостоятелна оценка за децата. Нейното дете, което е с математически качества, е разпределено да учи озеленяване.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР