Майките на деца с увреждания излизат на национален протест. Те

...
Майките на деца с увреждания излизат на национален протест. Те
Коментари Харесай

Петков: Пресилено е законът за хората с увреждания да се нарича осакатен

Майките на деца с увреждания излизат на народен митинг. Те нарекоха оферти им законопроект " сакат ", като измежду аргументите за това е, че в последния му вид отпада предлагането персоналната помощ да се урежда с обособен закон.

По думите на обществения министър Бисер Петков повода текстът да отпадне е чисто правна. В рецензиите към законопроекта е посочено, че няма по какъв начин да се прави отпратка към фиктивен закон.

„ Малко се пресилва изказванието, че законопроектът за хората с увреждания е сакат или е претърпял радикална промяна” , съобщи общественият министър Бисер Петков пред bTV.

Той разясни, че по рекомендация на Министерството на финансите са отпаднали два фонда – Фонд претовареност на хора с увреждания и подвижност и Фонд налична среда. Средства за тези действия обаче били планувани във финансовата аргументация на законопроекта.

„ Другата записка, която беше съобразена, е че не би следвало в законопроекта да има отпратка към несъществуващи закони, т.е. има се поради законопроекта за персоналната помощ и това също беше възразено чисто от правно-техническо естество”, добави общественият министър.

Вчера Националният съвет за интеграция на хората с увреждания не утвърди разновидността на Закона за хората с увреждания. Всички организации, в това число и национално представителните, се оповестиха срещу. Законопроекът бе върнат за преправка.


Протестът на родителите на деца с увреждания стартира в 17:30 ч.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР