Майките бонобо помагат на синовете си да си намерят партньорка,

...
Майките бонобо помагат на синовете си да си намерят партньорка,
Коментари Харесай

Учени: Майките шимпанзета помагат на синовете си да си намерят партньорка

Майките бонобо оказват помощ на синовете си да си намерят партньорка, само че оставят дъщерите си да се оправят сами.

Така възможностите на мъжките бонобо да основат потомство се усилват три пъти, предава Българска телеграфна агенция.

Майките освен водят синовете си покрай овулиращи женски, само че и пречат на други мъжкари да припарят до тях. Те стоят на стража и по време на копулацията.

При бонобо доминантни са женските, не мъжките както при шимпанзетата.

Учените от института " Макс Планк " са следили бонобо в ДР Конго и са ги сравнили с шимпанзета в Кот д`Ивоар, Танзания и Уганда.

Майките шимпанзета също оказват помощ на синовете си в споровете с други мъжки, само че при бонобо им оказват помощ и в чифтосването.

" Изненадахме се, че майките имат толкоз мощно и директно въздействие върху броя на внуците си " - сподели ръководителят на екипа доктор Мартин Сурбек.

Липсата на интерес на майките към потомството на дъщерите се изяснява с обстоятелството, че те се отделят от групата, до момента в който синовете остават.

" Тези женски са разкрили метод да усилят репродуктивния си триумф, без самите да раждат повече " - добави доктор Сурбек.

Изследването поддържа " теорията за бабите " - женските, които към този момент не са в репродуктивна възраст, могат да удължат живота си и да продължат да предават гените си с помощта на потомството си. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР