Майки от инициативата Системата ни убива“ отново излязоха на протест

...
Майки от инициативата Системата ни убива“ отново излязоха на протест
Коментари Харесай

Майки от инициативата „Системата ни убива“ отново излязоха на протест

Майки от самодейността „ Системата ни убива “ още веднъж излязоха на митинг Година след началото на палатковия лагер и всеобщите митинги на майки на деца с увреждания , от самодейността " Системата ни убива " излязоха на нов митинг под надпис " Да спасим децата от системата ". Те упорстват да се изравнят изискванията за поддръжка на деца в приемни фамилии с тази за деца, настанени при близки и родственици.
 
Според протестиращите, в случай че извеждането на дете от семейство не се удостовери от съда, шефът на обществената работа би трябвало да бъде отстраняван от служба.
 
Финансовата поддръжка за децата, настанени в приемни фамилии , да е идентична с тази за настанените при близки и родственици, които в този момент са ощетени, счита Вера Иванова от самодейността " Системата ни убива ".
 

" Тук има една баба, която гледа двама братя сираци и обществените са решили, че тези деца заслужават по 120 лв.. Тя не може да работи. Малкото дете е с увреждане, не върви на детска градина, тъй като се задушава и получава пристъпи. И страната я оставя без никаква поддръжка, единствено тъй като тя е поискала да се грижи за двете сирачета ", дава образец Иванова.-->
 
Румен Томов от село Зверино е с 9 деца
, три от които преди години са били изведени от фамилията. Причината, съгласно него, е, че едното от тях се изгорило и той бил упрекнат за случая. " Правиха ни доста инспекции обществените, пристигаха ни, че съм самичък татко, без работа. Беше зима. Аз им споделих, че в тази тежка зима мъчно се намира работа, само че децата няма да ги оставя. Преди година майка им ги изостави, започнаха да ни притискат с жилищния проблем ", изясни той.

Има проблем с извеждането на деца у нас и той е от години, считат Нели Димитрова, майка от самодейността " Системата ни убива " и Добромир Стоянов , пристигнал да поддържа днешния митинг. " Нас това ни навежда на мисълта, че има цяла скица за лишаване на деца, в която са включени обществени, акушерки, още в родилните домове " навиват " майките да подписват. Когато е в следродилна меланхолия и е самотна майка да вземем за пример ", уточни Димитрова.
 
" В доста случаи се лишават безпричинно, а пък когато в действителност би трябвало да бъдат основателно отнети, тогава не се лишават. Защото има значително случаи на тормоз над деца и то с години ", счита Добромир Стоянов.
 

Според Вера Иванова, макар че извеждането на дете от фамилията е написано като последна мярка , обществените служащи постоянно прибягват до нея . Затова съгласно нея в случай че извеждането не се удостовери от съда, общественият служащ би трябвало да бъде отстраняван от служба и повече да няма право да работи в системата за протекция на детето.
 
Необходим е в детайли написан механизъм за контактите на детето и с двамата родители при бракоразвод, считат още протестиращите. Исканията им са импортирани в Народното събрание и в Министерския съвет, в случай че няма реакция, още веднъж ще излязат на улицата, заканиха се протестиращите.
 


По-рано от Министерството на труда и обществената политика излязоха с позиция, в която твърдят, че извеждането на дете от биологичното семейство е последна краткотрайна мярка за протекция, която се базира на точно изследване и оценка на съответния сигнал за дете в риск и се удостоверява със правосъдно решение и такова решение се ползва за доста крайни случаи на принуждение, неглижиране и нарушение на интереса на детето (склоняване към проституция, просия), като обществените служащи и полицията извежда деца, единствено в случай че животът и здравето на детето са застрашени, се споделя още в позицията на общественото ведомство.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР