Майки настояват за нов медицински стандарт за подобряване на родилните

...
Майки настояват за нов медицински стандарт за подобряване на родилните
Коментари Харесай

Над 15 000 поискаха по-добри родилни грижи в България

Майки упорстват за нов медицински стандарт за възстановяване на родилните грижи у нас. От съдружие " Родилница " внесоха петиция с над 15 000 подписа с искане здравният министър да задължи медицинския личен състав да третира родилките с почитание и да съблюдават рекомендациите на Световната здравна организация.

Според съдружие " Родилница " един от главните проблеми на раждането в България е, че на дамите не им се дава задоволително време и успокоение, с цел да родят естествено.

" Често пъти финансовият фактор тук се намесва, тъй като лекарят желае да забърза раждането, с цел да може той да го води, а не идващият на промяна ", съобщи Нора Москова от сдружението.

За по-бързо раждане най-често се дават лекарства, от време на време и неразрешени, настояват от сдружението. На родилките не им се разрешава да се движат и да пият вода. Задължават се и да раждат легнали, на по този начин нареченото магаре, което също е отречено съгласно СЗО.

Използват се и от дълго време забравени способи като Прийомът на Кристелер, при него плодът се избутва с напън върху корема. Отделянето на бебето от майката още първоначално пък е пагубно за душeвността на новороденото и може да провокира тревожни мисли у него.

Предложенията на съдружие „ Родилница " бяха разисквани със зам.-министъра на опазването на здравето доктор Бойко Пенков. След срещата стана ясно, че след 1 януари медицинските стандарти ще бъдат разработвани по нова процедура.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР