Майки на протест: Децата с увреждания нямат своята независимостМайките на

...
Майки на протест: Децата с увреждания нямат своята независимостМайките на
Коментари Харесай

Майки на протест: Децата с увреждания нямат своята независимост

Майки на митинг: Децата с увреждания нямат своята самостоятелност
Майките на деца с увреждания от самодейността „ Системата ни убива “ се събраха на нов митинг пред палатковия си лагер, ситуиран против служебния вход на Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

С днешната си проява те за следващ път напомнят на депутатите, че поставеният от тях период за приемане на законите за персоналната помощ и за хората с увреждания изтича, а в случай че настояванията им не бъдат осъществяване майките за заканват да провеждат огромни протестни дейности.

Вече четири месеца поред те дежурят в издигнатия от тях палатков лагер и упорстват депутатите да извърнат внимание на настояванията им.

„ За страдание нещата не се трансформират, а това, което се трансформира, не е към по-добро. Имаме куража да се занимаваме с неща, които не са наша работа. Ние обаче сме си дали сметка, че в случай че не бутнем този мотор, той няма да възпламени. Ще го бутаме до момента в който стигне до края на правата. Няма да е елементарно, всичко го знаем. Няма да е за ден, два или три – също знаем. Нямаме самообладание да стартира “, споделят те.

Майките алегорично са избрали днешната дата, с цел да изразят недоволството си, ден преди отбелязването на 22 септември – Ден на независимостта на България. Според тях децата с увреждания са напълно подвластни от системата, а с измененията в закона ще бъде извоювана тяхната самостоятелност. Именно за това днешната тяхна проява е под надпис „ Зависимата самостоятелност “.

Протестът им бе почетен от народните представители от парламентарните групи на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, както и от омбудсмана Мая Манолова, която поддържа техните претенции още през цялото време.

„ Много се надявам, че представителите на институции схванаха това, което знае всеки български жител – настояванията на протестиращите майки са безусловно обективни, че настояванията на хората с увреждания са безусловно обективни, както и че е време промяната да бъде осъществена “, сподели Манолова. Според нея точно с помощта на митинга на майките българското общество е узряло за промяната в обществената сфера, а в този момент е ред на институцията да схванат, че дължат помощ и поддръжка на тази уязвима група.

Протестиращите майки насочат към народните представители и едно предизвикателство - без медии и показност всеки от тях да прекара по три дни в семейство на дете с увреждания, с цел да се срещнат от близко със всички проблеми, пред които децата и техните родители са изправени. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР