Майки на деца със специални образователни потребности са били помолени

...
Майки на деца със специални образователни потребности са били помолени
Коментари Харесай

Спират деца със СОП от тържества в детска градина

Майки на деца със специфични просветителни потребности са били помолени да не водят децата си на тържествата по случай 8 март – Деня на дамата, с цел да не скапват прекарването за останалите хлапета. От това се оплакали в обществените мрежи десетки родители от разнообразни обитаеми места в страната, заяви Дарик. Оказва се, че имало честа процедура на уединяване на децата им от тържества и мероприятия в детските градини. Също по този начин малчуганите не били включени в квалифицираната стратегия със стихчета, песни и танци, тъй като имали говорни проблеми или не се справяли добре с текста на някоя пиеса в забавачката.
За сходни случаи алармира Мария Пеева, която е създател в един от нашумелите уеб сайтове за проблемите на майките. До нея достигнали сигнали на майки, които са били отпратени от тържествата за Деня на дамата. Тя се възмутила във Facebook от коментар на академични учител по педагогика, оповестен в професионална група за учители в обществената мрежа.
„ На 8 март получих писмо от майка, която беше смутена и показа, че три майки на деца от групата й се оплакват, че в детската градина са отказали на децата присъединяване в тържествата, като става дума за 3-годишни деца, които не могат да приказват. Дори не ставаше дума дали децата са със специфични просветителни потребности, с диагноза или положение или просто деца, които не са се научили да приказват. Майката беше смутена и ме помоли да споделя и аз го направих. Някой е споделил този пост във групата конгрес за разискване на просветителни проблеми. Доц. Елена Петкова ме беше тагнала в отговора си и нейният отговор беше много провокативен и високомерен към тези деца. Тя споделя, че в случай че едно дете трябвало да мяука на сцената единствено и единствено да бъде там, дали ще сме удовлетворени от това. По този метод се изрече “, изясни Мария Пеева.
Изключването на дете от празненство може да докара до прекарване на крах и до намаление на самооценката, разяснява психологът Младен Владимиров. „ Второто нещо, което би се случило, най-вероятно е загуба на доверие и то освен на доверие от детето към възрастните - тези, които са считани за водачи и престижи, за хора, на които може да се доверим, а загуба на доверие от родителите. Нещо повече, в дълготраен проект тази загуба на доверие от страна на детето може да докара до там, че в случай че то като дете с някакъв поведенчески проблем се трансформира в обект на тормоз в учебно заведение или детската градина, то няма да потърси помощ от тези възрастни, а това е доста рисково, изясни психологът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР