Майки на деца с увреждания учредиха национална гражданска инициатива с

...
Майки на деца с увреждания учредиха национална гражданска инициатива с
Коментари Харесай

Учредиха национална гражданска инициатива „Системата ни убива всички“

Майки на деца с увреждания учредиха национална гражданска самодейност с името "Системата ни убива всички ". Новата организация ще работи за цялостна промяна в провежданите политики за хората с увреждания в България.

Нейни основатели са някои от протестиращите майки, които участваха в шестте национални митинга, и в разполагането на палаткови лагери в цялата страна - Мая Стоицева, Весела Одажиева, Ина Маринова, Валентина Ташкова, Шенай Мустафа, Боряна Драганова.

Като първи стъпки за промени в законодателната сфера от "Системата ни убива всички " обрисуват одобрение на Факултативния протокол към Конвенцията за правата на хората с увреждания на Организация на обединените нации и смяна на модела за оценка на увреждането като база за даване на поддръжка на индивида с увреждане.

От самодейността упорстват за въвеждане на самостоятелна оценка на потребностите, смяна в наредбата за здравната експертиза, в която ясно да се разграничи експертната здравна оценка за тип и степен на увреждане от оценката за продуктивност на хората с увреждания, и въвеждане на рекомендации за нужните ограничения и средства за компенсиране на дефицитите в неговата функционалност.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР