Майки на деца с увреждания се възмутиха от учебно помагало

...
Майки на деца с увреждания се възмутиха от учебно помагало
Коментари Харесай

Помагало нарече числата „дебилни” и „сакати”, а героите Льольо и Сопольо

Майки на деца с увреждания се възмутиха от образователно пособие по математика. Думи като „ подлудял ", „ дебил " и „ недъгав " се оказаха част от алманах със задания, оповестява Нова тв. Валентина е родител на дете с увреждане. Разбира за помагалото " Умник-математик " от обществените мрежи.„ В първия миг, когато го видях взех решение, че това е някаква подправена вест, че някой се забавлява. Оказа се, че не е. Наистина има такова пособие и е на пазара от 7 години. Аз съм майка на огромно момиче с увреждания, само че и да не бях считам, че това е неправилно ", показа Валентина Христова.

Според сборника едно число е " дебилно ", в случай че е по-голямо от 100 и се записва с разнообразни числа, едната от които е равна на сбора на останалите. Това определение дават създателите на образователното пособие - три учителки от Софийската математическа гимназия.„ Много съм сюрпризирана, че има хора които са толкоз фрустрирани, тъй като математиката е нереална просвета, а ние просто вкарваме някакво разбиране. Другото, което чака математиката е малко възприятие за комизъм, което за благополучие при децата го има, може би при някои родители липсва и аз съм сюрпризирана ", съобщи една от авторките на помагалото Мария Томова.„ Жалко е, в случай че това е метода на актуалните учители да стигнат по-близко до учениците. Интересно ми е те по този начин ли си приказват вкъщи. Те като желаят да извикат детето си по какъв начин му споделят: „ Ела, „ дебил " ли? ", пита майката Валентина.

Според създателите употребяваните думи имат интегриращ резултат.„ Защо някой да се наскърбява, не сме имали такава цел. Искаме другите деца да се одобряват. Затова точно такива думи са в задачата. Защото няма нищо срамно и ужасно да ги използваш ", разясни Надя Кръстева, създател на помагалото.В помагалото се появяват и лирико-математическите герои Льольо, Трольо и Сопольо, които съгласно преподавателите се радвали на огромен интерес измежду децата.Учебното пособие не е утвърдено от Министерството на образованието и науката. От ведомството имат думата единствено за пособия, които са част от образователни комплекти за учениците до IV клас в това число.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР