Майката природа е пълна с изненади. Една от тях е

...
Майката природа е пълна с изненади. Една от тях е
Коментари Харесай

Най-странната гъба в света: Пръстите на Дявола

Майката природа е цялостна с изненади. Една от тях е гъбата Clathrus archeri, която има много чудноват и даже малко злокобен тип. Тя е известна също с наименованието Пръстите на Дявола или гъба октопод. Отглежда се най-вече в Нова Зеландия, Тасмания и Австралия.

В реалност, това растение наподобява по-скоро като живо създание, а не като гъба. И до момента в който всички гъби си проправят път през почвата, тя се развива в торбичка, сходна на яйце.

Самият развой при разтварянето на яйцето е много злокобен. От него стартират да се демонстрират странни на тип пипала, които могат да бъдат от 4 до 8 на брой и с дължина от 5 до 20 сантиметра.

 Пръстите на Дявола

Имат грапава повърхнина с блестящо розов цвят и характерна миризма, която притегля насекомите. Насекомите популяризират спорите на гъбите и по този метод те се развъждат.

Според учените тези гъби са ядливи, единствено когато са в яйцевидната си форма, само че имат неприятни усет и миризма на гнило. У нас може да се откри по черноморско ни крайбрежие наоколо до туристически комплекс „ Дюни “.

Включена е в Червен лист на гъбите в България, защото е заплашен тип.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР