Майката на Марио Николов - Елена, е осъдила прокуратурата за

...
Майката на Марио Николов - Елена, е осъдила прокуратурата за
Коментари Харесай

Майката на Марио Николов осъди прокуратурата заради делото САПАРД |

Майката на Марио Николов - Елена, е осъдила прокуратурата за обезщетение поради 15-годишното следствие и последвалото дело за източване на над 14 млн. лева по стратегия САПАРД , което тази година завърши по отминалост без неоправдателни присъди.

Подсъдими бяха предприемачът Марио Николов, брачната половинка му Марияна и още шестима души. Елена Николова даже не се е изправяла пред съд за измамите по САПАРД, а е била единствено обвинена и следствието против нея е било прекъснато още преди 5 година, заяви.

През 2019 година Елена Николова е предявила иск за 100 000 лева против прокуратурата за неимуществени вреди от противозаконното обвиняване против нея по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ). Разследването е почнало през 2007 година за това, че през 2004-2005 година като представител на компанията „ Елпин трейд “ Елена Николова и синът ѝ Марио непозволено са изнесли в Европейския съюз замразени заешки бутчета от Китай за към 4 млн. лв.. Случаят бил посочен в отчет на европейската работа за битка с измамите – ОЛАФ, и съгласно прокуратурата е ставало дума за машинация в изключително огромни размери. Измамата се изразявала в това, че в документите пишело, че китайските бутчета са от Аржентина, а Николови получили от европейски фондове над 3,7 млн. лева, колкото е била продажната цена на заешкото месо в Германия, Франция и Испания.

Делото против тях е прекъснато от градската прокуратура през 2015 година заради несъставомерност на действията, само че по-късно апелативната прокуратура анулира постановлението, защото решила, че е осъществено друго закононарушение – контрабанден експорт на заешките бутчета. Прокуратурата им повдигна новите обвинявания, само че и това дело е прекъснато година по-късно.

В началото на тази година Софийският градски съд е осъдил прокуратурата да заплати на Николова обезщетение от 20 000 лева, само че решението е обжалвано и от нея, и от държавното обвиняване. Така компенсацията е понижено на 8000 лева

" Освен вследствие намесата в живота ѝ на държавната принуда, явно ищцата е кумулирала съществено напрежение, в това число е проявявала вербална експанзия към синовете си, които е считала за отговорни за случилото се, което единствено по себе си е също е източник на отрицателни преживявания. От друга страна обаче, от свидетелските показанията е видно, че те не са изоставили майка си, а са продължавали да я поддържат, както морално, по този начин и финансово. Колегите в офиса ѝ също са изразили подозрение по отношение на виновността ѝ, защото документите не показвала да са налице законови нарушавания, т.е. близкото ѝ обграждане освен не ѝ е обърнало тил, а я е подкрепяло ", се споделя в решението на Софийския апелативен съд, което може да бъде обжалвано и пред Върховния касационен съд.

В края на април 2020 година прокуратурата бе наказана да заплати 30 000 лева на различен участник в делото САПАРД.  от Софийската апелативна прокуратура заведе иск за 100 000 лева, откакто делото против него беше прекъснато.

Сагата стартира през 2013 година, когато прокурор Ненков е упрекнат в закононарушение против правораздаването и против него стартира дисциплинарно произвеждане. Причината е, че няколко месеца по-рано е отдръпнал митинга на собствен сътрудник против оправдателните присъди на втора инстанция против Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари от САПАРД. Прокуратурата реагира, че се пробва да избави двамата от наказване.

По-късно процесът против Стойков и Николов е обновен, само че в края на 2016 година дефинитивно завърши с оправдателни присъди.

По-късно процесът против Стойков и Николов е обновен, само че в края на 2016 година дефинитивно завърши с оправдателни присъди. Двамата бяха оправдани и по другото дело - за източване на 14.5 млн. лева от САПАРД, което стигна до профилираните съдилища, само че и там всички подсъдими бяха оправдани.

Делото против прокурор Ненков пък завърши още в края на лятото на 2014 година, когато прокуратурата го приключи заради липса на закононарушение. Той бе възобновен на работа, само че повече от година и половина беше отхвърлен от служба и не получаваше заплата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР