Майката на 21-годишния Мохамед Абдулкадер, който бе обвинен в тероризъм

...
Майката на 21-годишния Мохамед Абдулкадер, който бе обвинен в тероризъм
Коментари Харесай

Майката на обвинения в тероризъм: Снимките са просто поза

Майката на 21-годишния Мохамед Абдулкадер, който бе упрекнат в тероризъм зад граница, отхвърля той да е взел участие в бойни дейности в Сирия, предава БНР.

Синът ми не е терорист, категорична е майката на Мохамед Абдулкадер. Снимките, на които театралничи с оръжие, са от интервала, в който фамилията живее в Халеп. 21-годишният сега Мохамед тогава е на 15 години, а майката подава молба до българското консулство да бъдат изведени от Сирия. 

" Нищо няма, значи това са фотоси на един тинейджър, който искаше да се покаже пред другари. Едно дете, което е на 15 години, може ли да стреля, аз такова оръжие, което аз в действителност не знам какъв брой тежи, не знам какво е, толкоз мъчно излезахме от тази страна. Пристигнахме в България, записахме детето в учебно заведение, детето въобще не желае да върви натам. Искаме да си оправим живота. Аз, в случай че имах пари, в случай че беше терорист, в случай че беше това, в което всичко го упрекват, нямаше да пребивавам при сестра ми ".

До този миг Анелия е била под карантина след завръщане на двамата от Турция. Най-голямата ѝ болежка е, че не е съумяла да поддържа сина си в съда. 

„ Това са фотоси, с цел да се покаже пред другари. Аз също съм виждала тези фотоси и доста пъти съм му казвала да не го прави. А той ми отговаряше, че нямаме какво да крием ”, изяснява тя пред Нова тв. Тя споделя, че Мохамед и доста от сирийските деца са носели бронежилетки, не с цел да вземат участие във военните дейности, а с цел да бъдат избавени от възможни изстрели и бомбардировки.

„ Никога татко му не е желал детето да живее в Сирия или аз, и да гледаме този смут ”, декларира Анелия. Майката на Мохамед посочи, че фамилията на 51-годишния Ахмет Абдулкадер, в действителност са сирийски туркмени, които са отбранявали фамилиите си, само че след засилените офанзиви, са напуснали селото край Алепу, в което живеят. Тя отхвърли бащата на момчето да е началник на джихадистката формация „ Султан Мурад ”.

21-годишният Мохамед Абдулкадер беше арестуван в сряда след шумна спецакция в Бургас. " Извършени бяха претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха конфискувани материални доказателства, относими към предмета на следствието. Като очевидци бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред арбитър. Извършени бяха и 10 разпознавания ", заяви тогава държавното обвиняване.

Събраните доказателства сочели, че от 2015 година досега той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е взел участие директно във въоръжени дейности в редиците на разнообразни джихадистки терористични групировки. Установено е, че бащата на лицето и все още е водач на една от тези групировки и точно той го е радикализирал и привлякъл към терористична активност в Сирия.

Задържаният е приключил спортното учебно заведение в Бургас. Три пъти е бил първенец по битка на България, споделя пред Би Ти Ви неговият някогашен треньор. Преди години отпътувал за Сирия, при татко си, като споделил, че отива да работи. Според неговата адвокатка, младежът бил шокиран от задържането и не можел да разбере за какво е в ареста. 

Спецсъдът остави в ареста някогашния първенец по битка с претекста, че може да се укрие или извърши закононарушение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР