Майката и бащата на малкия Райчо са роми, но искат

...
Майката и бащата на малкия Райчо са роми, но искат
Коментари Харесай

Родителите на първото бебе за новото десетилетие ще хвърлят пъпа му в училище

Майката и бащата на дребния Райчо са роми, само че желаят синът им да бъде просветен

Младата родилка приключила XII клас, само че бременността ѝ попречила да вземе матурите

Пъпът на първото бебе за 2020 година Райчо Емилов ще бъде хвърлен в учебно заведение - това имат намерение да създадат родителите му, които принадлежат към ромския етнос.

“Искам синът ми

да се образова,

с цел да си откри

добра работа,

а не да копае

къра за 15 лв.

Да може и личен бизнес да си отвори, в случай че желае ”, споделя 20-годишната майка Анка Ангелова. Самата тя е приключила XII клас в професионалната гимназия “Братя Евлогий и Христо Георгиеви ” в Карлово.

“Не бях отличничка, само че нямах и неприятни оценки ”, твърди младата жена. Родителите ѝ в с. Христо Даново я подкрепяли да учи. Четиримата ѝ братя също са грамотни. Тримата са по-малки от нея и към момента са възпитаници.

Заради бременността си Анка не е съумяла да се яви на матурите, само че се зарича да го направи през тази година.

“Видяхме я по новините. Радваме се, че нейното бебе е първото на десетилетието. Уверени сме, че тя ще вземе изпитите ”, разяснява шефът на гимназията инж. Таньо Топалски.

По думите му специалността на Анка била автотранспортна техника и ѝ дава опция да се осъществя в тази сфера. А дамата има предпочитание да го направи след време.

Поставила си е за цел и да вземе шофьорска брошура. Явила се е един път на кормуване, само че я скъсали. Втория път сама се отказала, защото не се чувствала уверена.

“Пак ще се опитвам, когато синът ми поукрепне ”, безапелационна е Анка.

Райчо изненадал

всички, когато

се появил на

бял свят 5

седмици по-рано

Терминът на майка му бил на 7 февруари. Бременността се развивала обикновено, Анка ходела постоянно на АГ прегледи.

“На 31 декември вечерта стартира да ме прорязва. Помислих си, че е обикновено да имам неразположение в моето положение, само че след това се изплаших да не стане нещо с бебето ”, споделя ромката. В къщата в Куклен, където тя живее дружно с мъжа си Кольо Емилов и родителите му, таман били разпънали богата новогодишна софра. Никой не съумял да хапне или пийне, защото болките на младата жена зачестили.

Извикали кола за спешна помощ, която я закарала в университетската болница “Св. Георги ” в Пловдив. Кольо, свекърът и свекървата също отишли в лечебното заведение, с цел да видят какво става.

“Дежурният екип е приел пациентката с 5-6 см разобличаване. За час и половина, до момента в който приготвят родилката и попълнят документите, Райчо се появил на бял свят по натурален метод в първата минута на 2020-а ”, изясни старшата акушерка на родилното поделение Петя Запрянова.

Момченцето тежало 2,270 кг и било с дължина 45 см. Тъй като е недоносено - родено е в 35-ата седмица от бременността, го поставили на системи. То е обикновено завършено, приспособява се добре, по тази причина и към този момент го дават на майката. Лекарите не стопират да я хвалят - по време на раждането изпълнявала тъкмо напътствията им и по този начин улеснила работата им. Медиците се майтапят, че с два напъна е родила.

“Културна и възпитана е, за всяко нещо благодари, проличава си, че е ходила на учебно заведение ”, разясняват от екипа на родилното поделение.

24-годишният баща Кольо Емилов няма брак с Анка, само че незабавно е припознал детето и го записали на негово име.

“Много съм благополучен. Получих най-големия подарък за Нова година ”, споделя ухилен той. Признава, че раждането го заварило неопитен, защото чакал сина си при започване на февруари. Когато Анка се оплакала от болки, се разтревожил, че ще се наложи да лежи за задържане.

В болничното заведение схванал обаче, че жена му ражда. Заедно с околните си мъжът посрещнал 2020 година в коридора на АГ отделението. С Анка нямали различия по какъв начин да се споделя бебето - възобновили името на бащата на Кольо, с цел да спазят традицията.

“Искам Райчо да се изучи, да е хуманен в връзките си с другите и да откри пътя си в живота ”, споделя бащата. С жена му се готвели да пазарят дрешки за момченцето след Нова година, само че Райчо ги изпреварил. Родителите се надяват да е роден под щастлива звезда, откакто е проплакал при започване на новата година, и то с повтаряне на цифрата 20.

“Ще се погрижа

да не му липсва

нищо. Изкарвам

положителни пари

като занаятчия

на бяла мазилка. Научих занаята около братовчедите. Хората ме знаят и ме търсят. Няма да упорствам Райчо да има моята специалност, дано самичък да реши ”, показва таткото. Той е признателен на ориста, че го е срещнала с избраницата му. Двамата се срещнали посредством фейсбук преди 2 година По това време Кольо бил на гурбет в Холандия. Анка първа му писала. Разменили си фотоси и се харесали. Започнали постоянно да се чуват по телефона.

“След 2 месеца си пристигам ”, споделил Кольо. Но решил да се прибере по-рано поради обичаната си. Нямал самообладание да я види. Влюбил се в нея поради добротата ѝ. По думите му - не била като другите девойки, които се интересували единствено от пари.

“Бях в класната стая, когато ми звънна. Поиска да изляза на открито, чакаше ме в двора. Беше хубава изненада ”, спомня си младата майка.

По думите ѝ с Кольо били единомислещи, че тя първо ще изкара учебно заведение, а по-късно ще се оженят. Вдигнали огромна женитба в карловското село Христо Даново, където е родният ѝ дом.

“Райчо е първо внуче и за нас, и за сватовете. Майката на Анка - Минка, чака, с цел да види първия си внук.

Късметлия ще

е, щом пристигна

дружно с новата

година ”,

радва се Минка Ангелова, майката на Анка.

От “24 часа ” 40-годишната ромка научи, че пловдивският кмет Здравко Димитров ще подари една своя месечна заплата на първото бебе, родено в града, без значение от кое обитаемо място е. Родителите на Райчо ще бъдат поканени на специфична гала в общината, където с изключение на сумата ще им бъде връчена и грамота.

“Нека и кметът след време да се радва на внуци ”, благослови го бабата на Райчо. 

Родителите на пеленачето са безапелационни, че кметската заплата ще похарчат напълно за сина си. Роднините към този момент са купили дарове за бебе 2020.

“Направихме го скрито от Анка, тъй като тя не искаше от поверие да се вземат дрешки и играчки авансово ”, изясни чичо ѝ Стоян Николов. Той ще зарадва младото семейство с софа за пеленачето. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР