Майкъл Гамбън, актьорът Дъмбълдор в „Хари Потър“, почина на 82

...
Актьорът Майкъл Гамбън, най-известен с ролята на Албус Дъмбълдор в
Коментари Харесай

Актьорът Майкъл Гамбън, най-известен с ролята на Албус Дъмбълдор в повечето от филмите за "Хари Потър", почина на 82 години след "пристъп на пневмония", се казва в изявление, издадено от името на семейството му в четвъртък, съобщи агенция PA Media.

„Съкрушени сме да обявим загубата на сър Майкъл Гамбън“, се казва в изявлението, издадено от неговия публицист Клеър Добс, според PA.

„Любими съпруг и баща, Майкъл почина мирно в болница със съпругата си Ан и сина си Фъргюс до леглото му след пристъп на пневмония. Майкъл беше на 82.

„Молим ви да уважавате нашата поверителност в този болезнен момент и ви благодарим за вашите съобщения за подкрепа и любов.“

Гамбън беше известен с обширния си каталог от творби по телевизията, филмите и радиото, с друга от най-големите си роли като детектив, язден от псориазис, в хитовия сериал от 80-те години на миналия век „Пеещият детектив“.

Един от водещите актьори на своето поколение, Гамбън е роден в Кабра, Дъблин, но се премества в Лондон като дете. Израства в ирландска имигрантска общност в Камдън и първата му работа е като чирак майстор на инструменти. Той разви страст към антични оръжия, часовници и класически автомобили, която продължи цял живот.

„Винаги съм бил вманиачен колекционер на неща“, каза той на интервюиращ от Guardian през 2004 г. „Ричард Брайърс колекционира марки. Колекционирам коли и оръжия, които са много по-скъпи и много по-трудни за съхранение.

Майкъл Гамбон в "Хари Потър и Орденът на феникса." Майкъл Гамбън в "Хари Потър и Орденът на феникса". Murray Close/©Warner Bros./Courtesy Everett Collection

Докато чиракува като производител на инструменти, Гамбон учи в Кралската академия за драматично изкуство, като прави своя професионален дебют на сцената в продукцията на „Отело“ (1962) на Дъблинския театър Gate.

Той привлече вниманието на актьора Лорънс Оливие, който го нае да се присъедини към новосформираната Национална театрална компания. Четири години по-късно Гамбън се присъединява към Birmingham Repertory Company, като най-накрая играе главни роли в любимите си пиеси на Шекспир.

Едва през 80-те години на миналия век Гамбън става известно име, играейки главния герой Филип Марлоу в мини-сериала на англо-американската обществена телевизия от 1986 г. „The Singing Detective“.

През 1990 г. е назначен за командор на Ордена на Британската империя. Осем години по-късно той става рицар бакалавър за заслугите си в драмата.

Но като директора на Хогуортс Дъмбълдор във филмовата поредица „Хари Потър“ Гамбън може би ще бъде най-добре запомнен, роля, която той пое след смъртта на Ричард Харис през 2002 г. Като цяло Гамбън беше избран за ролята на Дъмбълдор за шест от осем филма за Хари Потър.

По време на кариерата си Гамбън печели множество награди за най-добър актьор от телевизионните награди на Британската академия (BAFTA) и е номиниран за две награди Еми.

Хилари Кларк допринесе за докладване.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР