Майкъл Джордан спечели около 100 милиона долара, докато беше играч

...
Майкъл Джордан спечели около 100 милиона долара, докато беше играч
Коментари Харесай

Как Майкъл Джордан печели и харчи богатството си от $2,1 милиарда?

Майкъл Джордан завоюва към 100 милиона $, до момента в който беше състезател в НБА. В момента Forbes прави оценка чистото му благосъстояние на 2,1 милиарда $.

Откакто Джордан се пенсионира през 2003 година, той построява доходна кариера след баскетбола, най-вече посредством покупко-продажби с Nike, написа Business Insider.

Наскоро Джордан даде обещание да подари 100 милиона $ на организации, които се борят за " расово неравноправие, обществена правдивост и по-голям достъп до обучение ". Новината идва на фона на националните митинги на Black Lives Matter поради убийството на Джордж Флойд.

Джордан е първият в света състезател милиардер

От 2015 година той печели 100 милиона $ годишно единствено от авторските права в марката Nike. Доходите му в този момент са доста повече от общо извоюваните средства през кариерата му като баскетболна звезда. Той завоюва общо 90 милиона $ в НБА, към 63 милиона от тях идват единствено през последните си два сезона, в които той играе за Chicago Bulls.

Смята се, че чистото му благосъстояние е 2,1 милиарда $ с помощта на внезапно растящата стойност на неговия тим от НБА Charlotte Hornets и марката на Джордан Nike Air Jordan. Той купи Charlotte Hornets през 2010 година за 175 милиона $ и публично стана милиардер през 2014 година Сега тимът коства повече от 1,5 милиарда $ и той има 97% от капитала в клуба. Джордан продаде миноритарен дял в клуба през 2019 година, само че съгласно известията няма интерес да се откаже от контрола над тима.

Той към момента чака деня, в който Hornets ще завоюва състезание и декларира, че спечелването на състезание като притежател би било по-вълнуващо от успехите му като състезател.

Според Forbes годишните приходи на Джордан са били почти 145 милиона $. За съпоставяне, LeBron Джеймс има към 90 милиона $ годишно от заплата.

Основателят на Nike Фил Найт назова бизнесът с Джордан най-хубавото решение, което в миналото е взимал. Самият бранд на Джордан на Nike в този момент носи почти 3 милиарда $ доходи всяка година.

Популярността на Air Jordans набъбна през последните години с помощта на партньорствата на звездите за разпространение измежду по-млада аудитория и новите версии на ретро стиловете, които да се свържат още веднъж с по-старите почитатели.

Джордан има няколко ресторанта в Кънектикът, Вашингтон и Чикаго

През 2019 година доста милиардери изгубиха част от благосъстоянието си, само че не и той. Нетната му стойност набъбна с 300 милиона $.

Майкъл Джордан е прочут като най-забележителният баскетболист на всички времена, само че и най-богатият. Доходите му разрешават да живее много забавен метод на живот. Той има частен аероплан, чийто идентификационният номер съдържа номера на фланелката му (23). Джордан похарчи 12,8 милиона $ с цел да построи мечтаната къща във Флорида през 2012 година.

Според известията той решил да построи частно игрище за голф, защото се дразнил от темпото на игра в предходния си клуб. Джордан даже има персонализирана синя голф количка с логото на Jumpman. Той има къща на стойност 2,8 милиона $ покрай Шарлът с невероятна панорама към езерото.

Джордан афишира за продажба комплекса си в Чикаго. Първоначално той е бил разгласен за 29 милиона $. Портата на имението е украсена с номера на фланелката му. По-късно цената пада до 21 милиона $. Домът разполага с девет спални, 19 бани, гараж за 15 автомобила. Тя пазполага и със личен баскетболен корт, както и басейн с парче ливада в средата му.

Но осем години по-късно къщата към момента е на пазара и цената е 14 милиона $. Брокери на недвижими парцели считат, че парцелът е прекомерно персонализиран, по тази причина към момента не е продаден.

През 2016 година Джордан завоюва дело против китайска компания за спортни дрехи, която употребява името му. Компанията употребява лого, сходно на логото на Air Jordan, а употребяваните знаци изписват името му на китайски. Той заведе за първи път дело против сдружението през 2012 година

Това не е единственото правосъдно дело, в което той взе участие. Два супермаркета, Dominick`s и Jewel-Osco, се асоциираха с Джордан без негово позволение. Той завоюва милиони от каузи, само че не резервира всички пари за себе си.

Дарява милиони за 23 благотворителни организации в интерес на децата от Чикаго. През 2018 година той подари 2 милиона $ в помощ на напъните за възобновяване след урагана Флоренция. През предходната година даде обещание 7 милиона $ за разкриване на две медицински клиники в Шарлът.

Личен живот

Джордан има три деца от първия си брак с Хуанита Ваной. Двойката се омъжи през 1989 година и се разведе през 2006 година 17-годишният брак коства на Джордан 168 милиона $, съгласно съглашението. Трите най-големи деца на Джордан са последвали татко си в бизнеса. Джефри, най-големият му наследник, работи в Nike в Орегон, а Жасмин, най-малката, е работила като представител на Air Jordan в Шарлът.

Маркус, второто дете на Джордан, отвори магазин за бутикови маратонки в Disney World, наименуван Trophy Room.

Джордан се ожени за Ивет Прието през 2013 година, а през 2014 година им се родиха дъщери близначки, Виктория и Исабел.

Първите коли, които Джордан купува, откакто печели 10 милиона $ от подписването с Chicago Bulls са сбирка от Mercedes и Pontiac. Той купил седем автомобила едновременно за себе си и членовете на фамилията си. От началото на славата си е видян във всевъзможни коли - от Ferrari до Land Rover.

На 57 години към момента работи. Кариерата му след баскетбол към този момент въздейства на идващото потомство. Кевин Гарнет приказва за стъпките на Джордан и закупуването на Минесота Тимбъруулвс.

Освен че завоюва шест шампионати в НБА, Джордан завоюва и други влиятелни награди. През 2016 година президентът Барак Обама го награди с президентския орден за независимост, тъй като, както Обама се майтапи, Джордан е " освен това от интернет меме ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР