Майкъл Дел е роден на 23 февруари 1965 г. в

...
Майкъл Дел е роден на 23 февруари 1965 г. в
Коментари Харесай

Човекът, който промени компютърната индустрия

Майкъл Дел е роден на 23 февруари 1965 година в Хюстън, Тексас. Майка му е финансов брокер, а татко му е зъботехник. И двамата предизвикват сина си да се занимава с медицина, само че още от детските си години Дел демонстрира интерес към технологиите и бизнеса.

Още на 12-годишна възраст стартира работа като мияч на чинии в китайски ресторант, с цел да може да събере пари за сбирката си от пощенски марки. Няколко години по-късно той употребява способността си да работи с огромни масиви от данни, с цел да откри нови клиенти на вестника Houston Post. За тази услуга гимназистът заработва 18 хиляди $ за една година.

Заинтригуван от разширяващия се свят на компютрите и електронните джаджи, Майкъл Дел си купува един от първите компютри на Apple с единствената цел да го разглоби, с цел да разбере по какъв начин работи.
Създаването на Dell Computer
По време на висшето си обучение, Дел открива нишата, която дава началото на неговия бизнес. Пазарът на лични компютри към момента е млад при започване на 80-те години и Дел осъзнава, че никоя компания не се е опитвала да продава непосредствено на своите клиенти. Заобикаляйки медиаторите, в лицето на огромните магазини, а дружно с това и надценките, които те начисляват, Майкъл Дел употребява своята спестовна сметка на стойност 1000 $ и стартира да сглобява и продава компютри на своите състуденти в колежа.

Той се концентрира освен върху качеството на машините, които продава, само че и върху мощната техническа поддръжка и по-ниските цени. Скоро уголемява своята мрежа от клиенти и отвън университета, който малко по-късно напуща, с цел да концентрира всичките си старания върху своя бизнес.

Финансовите резултати на компанията са впечатляващи. През 1984 година - първата цялостна година на Dell в бизнеса - той осъществя продажби в размер на 6 милиона $. До 2000 година Дел е милиардер, а компанията му има офиси в 34 страни и над 35 хиляди чиновници.

На идната година Dell Computer надминава Compaq и се трансформира в най-големия производител на лични компютри в света. В първите 20 години от съществуването си, Dell се оказва един от най-успешните бизнеси на планетата.
Проблемите след 2000 година
През 21-ви век нещата не се развиват чак толкоз добре за компанията на Майкъл Дел, защото тя минава през съществени разтърсвания. Заради неприятното качество на някои от нейните артикули, тя заплаща 300 милиона $, с цел да поправи дефектните машини. Това се трансформира в голям проблем за компанията. В опит да се оправи се него, Майкъл Дел се завръща като изпълнителен шеф през 2007 година (след като се отдръпва от него през 2004 г.), само че резултатите не са изключително безапелационни. Въпреки напъните на Dell Computer да омаловажат обстановката, документите разкриват, че чиновниците са били добре осведомени с проблемите, засягащи милиони от нейните компютри.

През юли 2010 година Dell  се съгласява да заплати повече от 100 милиона $ неустойки, с цел да уреди обвиняванията за счетоводни измами, повдигнати от Комисията за скъпите бумаги и тържищата в Съединени американски щати. Според регулатора, компанията е завишила облагите в своите доклади.

В опит да помогне за възобновяване на компанията, през 2013 година Майкъл Дел афишира, че ще я делистне от борсата и ще я направи още веднъж частна. Той реализира съглашение с главните акционери за назад изкупуване на акциите им, като договорката е на стойност близо 24 милиарда $. Това я прави едно от най-големите противоположни изкупувания на акции в историята. 

Днес Майкъл Дел е на 26-то място в листата на милиардерите на Bloomberg с персонално положение от малко над 47 милиарда $.
Майкъл Дел като човеколюбец
През 1999 година Майкъл Дел и неговата брачна половинка Сюзън, основават Фондация Майкъл и Сюзън Дел. Организацията е раздала над 650 милиона $ за разнообразни дела и хора. Тя обезпечи огромна поддръжка за жертвите на цунамито в Южна Азия през 2004 година, а през 2006 година фондацията подари 50 милиона $ на Тексаския университет.

Самият Майкъл Дел неведнъж е заявявал, че за него концепцията за наследството на благосъстоянието не е изключително ефикасна и желае да реши на каква идея да посвети напъните и средствата си още приживе.

Фондацията Дел ръководи аквити в размер на 465 милиона $. Един от целите й е да трансформира живота на децата от небогати фамилии посредством възстановяване на тяхното обучение, здраве и икономическа непоклатимост.  Фондацията Майкъл и Сюзън Дел има офиси в Съединени американски щати, Индия и Южна Африка.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР