Майка на дете с аутизъм сигнализира, че ръководството на столично

...
Майка на дете с аутизъм сигнализира, че ръководството на столично
Коментари Харесай

Училищно ръководство подтиква майка на дете с аутизъм да не го записва там

Майка на дете с аутизъм алармира, че управлението на столично учебно заведение я подтикнало да потърси друго учебно заведение за сина си първокласник, макар че детето е класирано само там.

В четвъртък, когато беше последният период за записване на признатите в София първокласници, Надежда Данабашева показа в обществените мрежи, че синът й Борис е признат в 32-ро учебно заведение, само че след подаването на документите и записването му заместник-директорът Детелина Бояджиева я извикала в кабинета си и я посъветвала да го запише в друго учебно заведение. Майката била запитана за какво е избрала тъкмо това учебно заведение, ситуирано в центъра, а заместник-директорката показала, че не е сигурна, дали ще го одобри, оповестява.

Пред медията заместник-директорът Детелина Бояджиева обяснила, че диалогът е извършен след записването на детето и няма по какъв начин да е посочила съмнение по отношение на приема, а задачата е била разпределение на момчето в подобаващата паралелка.

Борис е на осем години и е с диагноза аутизъм, със степен на увреждане над 90 %. Майка му Надежда взема решение да го запише в първи клас и подава документи в няколко столични учебни заведения, в това число в най-близките до дома им в квартал „ Фондови жилища ”. На първото класиране обаче момчето е признато само в 32-ро учебно заведение. Жената отива да го запише, само че се оказва, че би трябвало да извади още един документ – записка за приключена подготвителна група. Прави го в последния вероятен миг и в последния ден от периода за записване подава документите.

След като документите са признати, Надежда се среща с психолога на учебното заведение, а на разлъка с нея я стопира заместник-директорът Детелина Бояджиева. Пред нея и още двама души от педагогическия екип Надежда разказала какво може детето й и от какво ще има потребност. По думите й последвали няколко въпроса: „ Защо в нашето учебно заведение, тъй като тъкмо тук? Моят отговор беше, че тъй като единствено тук сме признати. Фразата беше: „ Аз също не съм сигурна, че ще ви приема ”.

Заместник-директорът Детелина Бояджиева изясни, че диалогът има за цел да обясни по какъв начин майката вижда организацията на образователния развой за своето дете, което има потребност от непозната помощ. Този диалог се води с родителите на всяко дете със специфични просветителни потребности и на тази основа се взема решение в коя паралелка да бъде разпределено детето, сподели Бояджиева: „ Детето е записано. Аз не съм водила диалога преди този момент, с цел да кажа, че се двоумя и няма да го запиша. Има комисия, дано да дойдат, дано да видят, дано да питат по какъв начин стоят нещата. Аз стоя зад думите си, зад постъпката, зад всичко ”.

Въпреки че Борис към този момент е записан в 32-ро учебно заведение, майката Надежда търси други разновидности за учебни заведения: „ Не желая на хора, които нямат предпочитание да работят с моето дете, аз да го налагам, тъй като това няма да е потребно за него. Така че, ние при всички положения ще търсим друго учебно заведение ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР