Майка, емигрирала в Холандия: Здравната емиграция тече с изключителен интензитет

...
Майка, емигрирала в Холандия: Здравната емиграция тече с изключителен интензитет
Коментари Харесай

Майка, емигрирала в Холандия: Здравната емиграция тече с изключителен интензитет

Майка, емигрирала в Холандия: Здравната емиграция тече с извънреден интензитет Нито една институция в България не знае какъв брой души имат потребност от по този начин наречената ентерална или течна храна, а хората са принудени да вършат дарителски акции за децата и околните си, защото здравната каса не я заплаща. Това описа пред Дарик Красимира Обретенова - майката на дете с голям брой увреждания, която предишното лято емигрира в Холандия , с цел да обезпечи съответна грижа за щерка си Пасионария.
 
В момента здравната осигуровка на Красимира покрива течната храна на детето й, а майки на деца с увреждания у нас всеки месец търсят донори, с цел да обезпечат нужната специфична храна.

 
Във връзка с историята на 20-годишния Веско, за който Дарик описа през вчерашния ден, от здравната каса осведомиха, че не заплащат въпросната храна, защото болестта не е включено в листата с редките заболявания , чието лекуване институцията покрива. Веско е със Синдром на Волф Хиршхорн и с цел да се поеме разходът за храната му, е належащо лекуващите лекари да изпратят писмо до касата с апел да се задвижи процедурата по заплащането на домашното лекуване на заболяването.
 
Подобно писмо е било изпратено през 2010 година, само че не е настоящо, защото описът с редките заболявания към този момент не се изготвя от здравното министерство , а от здравната каса.

 
От своя страна Красимира Обретенова дефинира неналичието на възнаграждение от здравната каса като геноцид: " Нали разбирате три, четири, пет, 10 години непрестанно да имаш отворена сметка за събиране на средства, с цел да си храниш детето .... То не е акция, то е занаят, без който детето ти ще почине. Има хора, които взимат заеми - пълнолетни, възрастни или младежи, при които дарителските акции не вървят просто тъй като хората са по-съпричастни към децата. Здравната емиграция сега тече с извънреден интензитет. Непрекъснато някой ме пита по какъв начин да емигрира тук, дай ми прочут за Белгия, Испания, Германия, а в България си играем на шикалки ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР