Майка Екатерина от манастира „Св.Св. Петър и Павел“ в Свищов

...
Майка Екатерина от манастира „Св.Св. Петър и Павел“ в Свищов
Коментари Харесай

Майка Екатерина - една монахиня на 95 г.

Майка Екатерина от манастира „ Св.Св. Петър и Павел “ в Свищов е родена през далечната 1923 година със светското име Ангелина.

Тя живее елементарен живот до 1981 година, когато почива брачният партньор ѝ. Нейната история описаха от община Свищов.

Тогава дамата става послушница в свищовския манастир „ Покров Богородичен”, а малко по-късно става монахиня и се реалокира в манастира, където служи на Бога и до през днешния ден.

Майка Екатерина, както я назовават с любов свищовлии, е минала през един от най-тежките клетви – този за безмълвие и цялостно отказване от външния мир, след което става схимонахиня.

При него в продължение на избран интервал тя не е трябвало да беседва с близките, с цел да може да се отдаде изцяло на вярата в Бог, посредством молебствия и църковни песнопения.

Заради преклонната си възраст схимонахиня Екатерина е към този момент трудноподвижна и съвсем не приказва, само че е все по този начин спокойна и смирена, а богатствата ѝ усмивка радва всички нейни близки и миряни, посетили манастира.

За 95-годишния празник майка Екатерина бе зарадвана от своите внуци Галя и Дамян, които въпреки че живеят на разнообразни места в България, не пропущат рождения ѝ ден.

Своето почитание и благодарност към монахинята, която години наред е образец за усърдие, невзискателност и добрина, изрази и ръководителят на Общински Съвет – Свищов. Като доктор доктор Кристиян Кирилов ѝ сервира свежи плодове с благопожелание за здраве и още по-голямо дългоденствие.



Община Свищов
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР