Майк Помпейо стана днес първият държавен секретар на САЩ, посетил

...
Майк Помпейо стана днес първият държавен секретар на САЩ, посетил
Коментари Харесай

Помпейо направи безпрецедентна визита в еврейско селище на Западния бряг

Майк Помпейо стана през днешния ден първият държавен секретар на Съединени американски щати, посетил еврейско населено място на Западния бряг на река Йорда, предадоха международните организации.
Още по тематиката
Помпейо отиде в лозарското стопанство Псагот, чиито административни здания се намират в индустриалната зона Шаар Бенямин, която е част от заселнически блок. Визитата протече при съществено израелско военно наличие.

Районът е покрай Рамала, където е основана палестинската самостоятелна власт. Помпейо пътува до там с хеликоптер.

По-рано през днешния ден, на взаимна конференция с израелския министър председател Бенямин Нетаняху в Ерусалим, държавният секретар на Съединени американски щати изрази желание да посети през днешния ден и окупираните от Израел Голански възвишения, отбелязва ТАСС. Помпейо е на прощална аудиенция в Израел до на следващия ден.

Поход против антисемитско придвижване

Съединените щати ще подхващат неотложно ограничения против организации, свързани с интернационалното придвижване за бойкотиране на Израел " Бойкот, Лишаване от вложения, Санкции ", сподели още Помпейо. Той назова " антисемитско " придвижването, което води международна акция за стопански, културен и теоретичен протест на Израел за да се постави завършек на израелската окупация и колонизация на палестинските територии.

Съединени американски щати ще подхващат неотложно ограничения, с цел да разпознават организациите, забъркани в акцията за ненавист, водена от придвижването, и ще прекратят американската помощ за тях, предизвести Помпейо.

Какви ще са етикетите на локалните артикули

По време на визитата си в лозарския комплекс Псагот държавният секретар сподели още, че Съединени американски щати ще етикетират износните артикули от еврейските селища на окупирания Западен бряг на река Йордан като пряк импорт от Израел.

 Виж още

" Всички производители в зоните, в които Израел упражнява властта си, би трябвало да записват на продуктите си " Израел " или " Произведено в Израел ", когато ги изнасят в Съединени американски щати ", сподели Помпейо.

Как реагираха палестинците

Палестинците осъдиха визитата на Помпейо в еврейско населено място на Западния бряг и решението на Съединени американски щати за етикетиране на износните артикули от този регион като " идващи от Израел ", съобщи Франс прес.

" Тази аудиенция е крещящо неуважение на интернационалното право ", съобщи представителят на Махмуд Абас, Набил Абу Рудейна.

Малко история за споразуменията: по какъв начин ги пояснява Помпейо

Израелско-палестинските съглашения от Осло от 90-те години на предишния век разделиха Западния бряг на три зони: A, B и C. Първите две съставляват 40 % от окупираната от Израел палестинска територия и са сложени главно под палестински надзор. Зона С, която обгръща 60 %, се намира под израелски боен и граждански надзор, само че с концепцията да бъде предадена на палестинците при сключването на дефинитивно спокойно съглашение.

 Организация на обединените нации разгласява лист на компании, опериращи в еврейските селища на Западния бряг Виж още

Според Израел, Зона С, в която попадат забележителна част от земеделската котловина на река Йордан и всички еврейски селища, не е палестинска територия, а просто противоречива земя, тъй като към момента няма финален кротичък контракт.

Новият американски метод признава, че производителите от Зона С работят под административната и юридическа рамка на Израел и че техните артикули би трябвало да бъдат считани затова за израелски, съобщи Помпейо. Тази смяна, както наподобява, ще значи, че артикули, да вземем за пример на палестински фермери от Зона С, ще би трябвало да бъдат етикетирани с " Израел ". Помпейо също така съобщи, че продуктите, идващи от Зона А и от Зона В, би трябвало да бъдат етикетирани с " Западен бряг ", а тези от линията Газа - с " Газа ".

" Газа и Западният бряг са политически и административно разграничени територии и би трябвало да бъдат считани за такива ", сподели държавният секретар на Съединени американски щати, визирайки палестинската самостоятелна власт на президента Махмуд Абас, основана на Западния бряг, и ислямисткото придвижване Хамас, което управлява линията Газа - палестинския анклав под израелска обсада.

След визитата си в еврейско населено място на Западния бряг, Помпейо се е отправил към Голанските възвишения, твърди в. " Таймс ъв Израел ", представен от ТАСС. Израелската медия разгласява и фотография на хеликоптер, който се издига от Псагот, на Западния бряг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР