Майк Помпео, директор на ЦРУ, ще бъде новият държавен секретар.

...
Майк Помпео, директор на ЦРУ, ще бъде новият държавен секретар.
Коментари Харесай

Джина Хаспел – Мрачният тъмничар

Майк Помпео, шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ, ще бъде новият държавен секретар. Той ще свърши фантастична работа! Благодаря на Рекс Тилърсън за работата му! Джина Хаспел ще бъде новият шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ и първата жена определена за поста. Поздравления на всички!!!

С толкоз доста удивителни знаци към този момент нямате подозрение, че четете дословен откъс от държавническата заръка на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, издадена през обществената мрежа “Тиутър ” във вторник. Модерни времена, какво да се прави. Но пък да признаем на Тръмп, че е овладял до съвършенство ръководството на администрацията си посредством къси послания от 140 знака през общодостъпна интернет-платформа. Друго в случай че не, най-малко е практично. И безспорно пести от офис-консумативи.

Внезапната промяна на ръководителите на лявото и дясното кроше на американската външна политика – държавният секретар и началникът на най-голямата работа за външно разузнаване в света, Централното разследващо ръководство (ЦРУ) на Съединени американски щати, пристигна изненадващо за всички. Особено на фона на разгарящата се с цялостна мощ нервност на Запад към покушението против някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал във Англия и вероятното присъединяване на Кремъл в това. Дори Тилърсън изглеждаше сюрпризиран на конференцията, на която заяви че Доналд Тръмп му е благодарил за свършената работа и освободил от поста в телефонен диалог от президентския аероплан, няколко часа след известието в “Туитър ”. С което публично стана 27-ият доближен от екипа на Тръмп, изхвърчал през въртящата се врата на Белия дом за последната година, откогато е президент.

Иначе Тилърсън бил предизвестен, че се приготвя промяната му още от предишния петък, след разминаването в позициите сред него и президента във връзка вероятните договаряния със Северна Корея. Изказаната от държавния секретар ден по-рано поддръжка на Вашингтон за Лондон в обвиняванията против Москва беше доказана, въпреки и по-уклончиво първоначално, и от Доналд Тръмп. Но напрежението във въздуха остава.

Смяната на Рекс Тилърсън с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео има тъкмо толкоз стряскащо алегорично значение, колкото и изборът на Тръмп за правоприемник на втория отпред на службата в Ленгли. Ако бъде утвърдена от Сената на Съединени американски щати, назначението на Джина Хаспел ще е колкото победа за равните права на дамите в администрацията на Съединени американски щати, толкоз и явен сигнал, че от другата страна на Атлантика не възнамеряват да цепят басма в бъдеще.

Най-малкото поради професионалната биография на Джина Хаспел, дълготраен разузнавач и деец от службата за подривни интервенции на Централно разузнавателно управление на САЩ. А също по този начин и един от факторите в използването на новата система за изтезаване на арестувани, които американската разследваща работа стартира да ползва след 11 септември 2001 година В така наречен “черни местоположения ”, постоянно отвън територията на Съединени американски щати.

Г-жа Хаспел е управлявала личен скришен затвор на Централно разузнавателно управление на САЩ, наименуван с кодовото име “Котешко око ” в Тайланд, където са държани и разпитвани с мъчения отвлечени хипотетични терористи. Под нейно управление саудитецът Абу Зубейда, покорен в Пакистан през 2002 година и трансфериран в тайландския скришен затвор, става първият пандизчия, подложен на “специалните техники за разпит ” на Централно разузнавателно управление на САЩ – давене с вода по 83 пъти за един месец, дълготрайно отнемане от сън, храна, вода или затваряне в тясна кутия в обездвижено положение, физическа експанзия и прочие. В последна сметка от Зубейда, който е към момента пандизчия във военноморската база в Гуантанамо, Куба, Централно разузнавателно управление на САЩ не съумява да изкопчи нищо значително, както свидетелстват заключенията на проверяващите комисии на Конгреса на Съединени американски щати. Освен лявото му око, което остава в Тайланд. Джина Хаспел пък написва меморандума, с който през 2005 година всичките видеозаписи с “разпитите ” на Абу Зубейда и още един арестуван са унищожени вечно и в никакъв случай на стават обект на обществено притежание.

Иначе за персоналните й данни, както се допуска, се знае малко – Джина Чери Хаспел е родена на 1 октомври 1956 година в Съединени американски щати. Към Централно разузнавателно управление на САЩ се причислява през 1985 година и за 30 години работа се употребява с високо почитание измежду разследващата общественост в Съединени американски щати, споделят американски наблюдаващи. Политиците обаче могат да я спънат по пътя към директорския пост в службата.

Не е добре пристигнала в Европа


На 17 декември 2014 година основаната в Берлин неправителствена организация Европейски център за конституционни и човешки права (ЕЦКЧП) повдигна обвинявания против неизвестени чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ, след издание на отчета за прилаганите мъчения при разпити, направен от специфична комисия на Сената на Съединени американски щати. На 7 юни 2017 т. ЕЦКПЧ подаде иск към федералната прокуратура на Германия да издаде лична заповед за задържане против Джина Хаспел, поради обвиняванията, че е управлявала измъчвания на хипотетични терористи. Следваща стъпка не е подхваната.

За нея


Честна е


Тя (б.р. – Джина Хаспел) е човек, който постоянно се пробва да събере дружно обезверените детайли, оня тип съдействие, който е изключително значим за разследващата работа. Тя също има най-високото равнище на интелектуален интегритет и почтеност.

Даниел Хофман, някогашен шеф на центъра на Централно разузнавателно управление на САЩ в Москва


Ще й е мъчно пред Сената


Въобще не й изпитвам завист (б.р. – на Джина Хаспел) за чуването, което й следва. Това ще е първата опция, която сенаторите са имали до момента да имат пред себе си някой, който е бил надълбоко забъркан в програмата, да дава отговор на въпросите им. Мисля, че те ще се възползват оптимално от това.

Робърт Итингер, някогашен основен юрист на Центъра за битка с тероризма към Централно разузнавателно управление на САЩ


Носи положителен резултат


Няма подозрение, че промяната на шеф след единствено година на поста, е доста тревожно за организацията. Това казано, оставянето на Джина и издигането й до директорския пост ще окаже доста положително и успокояващо въздействие.

Майкъл Хейдън, някогашен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ


Да се изясни


Измъчванията на пандизчии в американски арести през предишното десетилетие е една от най-мрачните глави в американската история. По време на процеса по одобряването й, госпожа Хаспел ще би трябвало да изясни естеството и дълбочината на нейното присъединяване в програмата за разпити на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Джон Макейн, сенатор и някогашен военнопленник във Виетнам
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР