Майк Помпео, държавен секретар на САЩ, в статия за PoliticoРешенията

...
Майк Помпео, държавен секретар на САЩ, в статия за PoliticoРешенията
Коментари Харесай

Ключово е надеждни компании да изграждат 5G

Майк Помпео, държавен секретар на Съединени американски щати, в публикация за PoliticoРешенията на министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните - членки на Европейски Съюз, свързани със сигурността на новоизграждащите се безжични мрежи от пето потомство (5G), могат да имат дълготраен резултат върху способността на европейските страни да защитят персоналната цялост на своите жители и в последна сметка да защитят своите свободи. 5G мрежите скоро ще обиден всеки аспект от живота, в това число и жизненоважна инфраструктура. Новите високотехнологични благоприятни условия ще зареждат самостоятелни транспортни средства, изкуствен интелект, интелигентни мрежи и други новаторски технологии.

С толкоз доста евентуални опасности от незабавен порядък е тези осведомителни артерии на XXI век да бъдат построени от надеждни компании. По-специално, извънредно значимо е европейските страни да не дават контрола върху своята жизненоважна инфраструктура на китайски софтуерни колоси като Huawei или ZTE.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вземете единствено историята на Huawei. Компанията, която поддържа връзки с Народната освободителна войска на Китай, е забъркана в шпионаж в Чехия, Полша и Нидерландия. Твърди се, че е откраднала интелектуална благосъстоятелност от съперници в Германия, Израел, Обединеното кралство и Съединени американски щати и е упрекната в подкупи и корупционни практики в Алжир, Белгия и Сиера Леоне. Huawei получава голяма държавна поддръжка, която й разрешава незаслужено да подбива цените, предлагани от съперници, работещи на пазарен принцип.

Защита на 5G мрежите не значи само да се предотврати построяването им от избрана компания. Китайският Закон за национално разузнаване показва ясно, че Китайската комунистическа партия (ККП) може да принуди всеки снабдител на 5G услуги да предава информация и да прави други секретни действия. Това буди безпокойствие, тъй като ККП сама по себе стои зад дълъг лист от злонамерени киберактивности. Миналата година Министерството на правораздаването на Съединени американски щати повдигна обвинявания против членове на хакерската група APT 10 в Тянжин, която е работила дружно с Министерството на държавната сигурност на Китай, атакувайки десетки европейски и американски компании за кражба на интелектуална благосъстоятелност и сензитивна персонална информация.Страните от Европейски Съюз не трябава да дават контрола върху жизненоважна инфраструктура на китайски софтуерни колоси.

С опциите на 5G Китайската комунистическа партия може да употребява достъпа на Huawei или ZTE до частна или фирмена информация за кражба или да провокира разстройства в жизненоважни бъдещи приложения като електрически мрежи или телехирургически центрове. И е задоволително единствено да се видят безкрайните нарушавания на човешките права в Синцзян в изтекли наскоро документи, с цел да се разбере по какъв начин тази партия употребява технологиите за всеобщи репресии.

Техническите специалисти на Европейски Съюз направиха огромна крачка напред през октомври, когато в координирана оценка на риска за 5G мрежите предизвестиха, че рисковият профил на обособените снабдители ще бъде от особена значимост, в това число и вероятността доставчикът да бъде обект на интервенция от страна отвън Европейски Съюз. Съединени американски щати настоятелно приканват страните в Европейски Съюз да отидат още по-далеч и да открият национални стандарти за справяне с евентуалните закани за неприкосновеността на персоналния живот, сигурността, сигурността, правата на индивида, суверенитета и интелектуалната благосъстоятелност.

Някои от поддръжниците на Пекин, в това число и европейски PR компании, наети за превъзмогване на отрицателните настроения, настояват, че технологията на Huawei е по-добра и по-евтина от другите възможности, като пренебрегват притеснителната история на компанията.

Европейски Съюз не би трябвало да поема такива опасности. Европейски компании като Ericsson и Nokia, както и южнокорейската Samsung създават висококачествено 5G съоръжение на конкурентни цени. Тези компании са законни търговски субекти, които вземат участие в почтена конкуренция. Още по-важно е, че техните седалища се намират в демократични страни, които се придържат към върховенството на закона и са виновни за своите дейности.

Съединените щати почитат правото на всяка страна да дефинира софтуерната си политика и да взема решение по какъв начин ще пази своя народ. Но нашите другарства и съюзи с страните - членки на Европейски Съюз, които в последна сметка са построени върху общата обич към свободата, изискват да споделяме своите терзания, когато забележим опасност за нашата обща сигурност. Уверен съм, че европейските страни ще продължат да вземат положителни решения за своите жители. Съединени американски щати чакат да работят с Брюксел за построяването на мощно, несъмнено и проспериращо цифрово бъдеще за всички нас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР