Маями. Инженерите, които са посетили руините или разгледали снимки на

...
Маями. Инженерите, които са посетили руините или разгледали снимки на
Коментари Харесай

The New York Times: Снимки показват конструкционни повреди в срутилата се сграда

Маями. Инженерите, които са посетили руините или разгледали фотоси на останките от срутилата се постройка Champlain Towers South, са разкрили вероятен минус в структурата й -изглежда, че сериозните места наоколо до основата на постройката са имали по-малко стоманена армировка, в сравнение с се изисква в истинския план за нейното създаване, написа The New York Times .

Наблюдението е първият подробност, който се появява, сочещ евентуален проблем в качеството на строителството на 13-етажната жилищна кула в Сърфсайд, Флорида, която се срути предишния месец, причинявайки гибелта на минимум 24 и оставяйки 121 души в неопределеност.

По телефона инженер Килсхаймер, специалист по инженерна криминалистика, нает от градската администрация на Сърфсайд за следствие на сриването, сподели, че то към момента е в начален стадий. Същевременно Килсхаймер удостовери, че има признаци, че количеството стомана, употребявано за свързване на бетонни плочи под площадката за паркиране към отвесните колони на постройката, може да е по-малко от това, което е посочено в първичните проекти на плана.

„ Арматурата може да не е подредена по този начин, както се изисква в истинските чертежи “, сподели Килсхаймер в изявление. Той обаче предизвести, че ще би трябвало да инспектира по-внимателно руините, с цел да дефинира дали в действителност връзките плоча-колона съдържат по-малко стомана от предстоящото.

Р. Шанкар Наир, член на Националната инженерна академия и някогашен ръководител на Съвета за високи здания и градско местообитание, беше измежду инженерите, които прегледаха фотосите и видяха несъответствия плана и действителното нареждане на арматурата, която е забележима в колоните.

Разследването на колапса може да отнеме месеци, тъй че предварителните наблюдения и констатации могат да се трансформират. Някои инженери обявиха, че възможният дефицит на стоманена арматура в относително дребната част от постройката, която са изследвали, не би трябвало да се преглежда като причина за колапса, само че евентуално може да е един от няколкото фактора, които разрешават на това, което е провокирало казуса да се форсира до сриване.

Поставяйки въпроси за количеството стоманена армировка в постройката, инженерите показаха три развалени колони в западната част на постройката, която не се е срутила.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР