Мая Санду само за няколко дни успя да обедини цялата

...
Мая Санду само за няколко дни успя да обедини цялата
Коментари Харесай

“Кукла” срещу окупатор. Разпалват война в Молдова

Мая Санду единствено за няколко дни съумя да сплоти цялата съпротива против себе си. Засега тя е в чужбина и нейното държавно управление би трябвало да се отбранява, само че към този момент е ясно, че няма по какъв начин спорът да се прикрие. Какво се случва в Молдова?

Шоу с маски

Изборът на башкан (глава) на Гагаузия доведоха до обвинявания към президента в окупация на страната и апели за прелом. Санду отхвърли да признае успеха на Евгения Гуцул, номинирана от съвсем неразрешената партия Шор. „ Куклата “, както я назовават съперниците поради яркия ѝ външен тип и хипотетичната липса на мозък, на втория тур беше подкрепена от над 52% от гласоподавателите при изборна интензивност от 54%.

Въпреки че в изборните секции не беше записано нито едно недоволство и даже представителите на Съединени американски щати и Европейския съюз не откриха от какво да се оплакват, специфичните сили на Кишинев посетиха столицата на автономията Комрат два пъти. За първи път силите за сигурност се пробваха да принудят ЦИК да в профил Гуцул от изборите под предлог за хипотетична неточна пропаганда. Във втория, когато към този момент беше спечелила, желаеха да конфискуват бюлетините, само че получиха единствено изборни описи. Заради стотици ядосани локални поданици специфичните елементи пристигнаха за документите не денем, а през нощта.

Кишинев се надява да откри или, в случай че е належащо, да фалшифицира доказателства, че гласовете за Гуцул са били купени. Санду, който разгласи партия “Шор ” за зложелател на Молдова, не можеше да направи друго, защото съгласно закона единствено локалните управляващи са виновни за изборите в Гагаузия и те изцяло и на всички равнища признаха волята на народа.

В гагаузкия парламент се организира изключително съвещание. Председателят Дмитрий Константинов акцентира, че няма да има нови избори в автономията, Гуцул би трябвало да поеме отговорностите на началник на района. " Ние самите - мнозина - сме недоволни от резултатите, само че да вървиш против народа е храчене в лицето ", сподели той.

Общ зложелател

Извън Гагаузия съперниците на Санду също действаха като обединен фронт. Бившият президент на Молдова и водач на Партията на социалистите Игор Додон предизвести, че абсурдът в Гагаузия може да дестабилизира цялата република, в това число Приднестровието. И назова дейностите на специфичните елементи в Комрат произвол на централната власт.

Санду не съумя да принуди съдиите да признаят резултатите за фалшифицирани, тъй че документите просто бяха откраднати, уверен е Додон. Рейтингът на президента пада и с цел да резервира властта, тя прибягна към закононарушение.

Социалистическата партия даде обещание оптималната поддръжка на гагаузите в битката им за правата им. " Долу ръцете от Гагаузия! Ако през днешния ден им позволим да продължат беззаконието, на следващия ден ориста на цяла Молдова може да бъде сложена под въпрос ", сподели Григорий Узун, претендент на социалистическата партия за башкан.

Партията на развиването и консолидацията, водена от някогашния министър председател Йон Чику, се причисли към бранителите на Гагаузия. Той счита, че Молдова е окупирана, а Санду е тоталитарен водач. Прави усещане, че през 2018-2019 година Чику беше министър на финансите.

До край

През 2021 година Санду не разреши на заместник-председателя на “Шор ” Марина Таубер да стане кмет на Балти, вторият по величина град в Молдова. В първия кръг тя събра 47 % и никой не се съмняваше в нейната победа. Ден преди втория тур обаче Таубер беше отстранена от изборите под претекст за " нелегално финансиране ".

В Гагаузия всичко е доста по-сложно заради специфичния статут на района. Въпреки това Санду продължава да упорства на своето. Премиерът на Молдова Дорин Речан е уверен, че Гуцул няма да стане башкан, защото е имало доста нарушавания на изборите. Освен това не му харесва, че тя съставлява партия “Шор ”, която е в открит спор с държавното управление.

Според слуховете Кишинев се пробва да убеди ръководителя на Апелативния съд на Комрат Дмитрий Фуженко да не признава резултатите от гласуването. За това му се предлага бързо израстване в кариерата и прекачване във Върховния съд. Показателно е, че самият той не е гагауз и Апелативният съд е зависещ не на Комрат, а на Кишинев.

Ако Фуженко не се съгласи по другарски метод, има какво да го натисне. Той е на поста от 2018 година, годишният приход на фамилията му е към 700 хиляди леи (36,5 хиляди евро). Въпреки това през 2021 година съдията купи къщата за 2,6 милиона леи (135,8 хиляди евро). Взел е и безлихвен заем от 60 хиляди евро за пет години.

Студена война

Според молдовския политически анализатор Дмитрий Кисеев, в случай че Апелативният съд признае успеха на Гуцул, Санду няма да може да промени нищо. Този въпрос ще бъде прегледан на 22 май. „ Но във всеки случай няма да има нови избори. Гагаузите ще си получат Гуцул, която няма да бъде позволен в държавното управление на Санду. Освен това тя няма да има право да ръководи бюджета на автономията. За да не попадне Гагаузия в икономическа обсада, напускащият поста началник на района Ирина Влах ще продължи да извършва функционалностите на Башкан ", изясни специалистът.

Неговият сътрудник Игор Тулянцев прибавя: Западните сътрудници ще разрешат на Санду всяко безвластие. " Посланиците на Съединени американски щати и Европейския съюз участваха на изборите в Гагаузия и общуваха с представители на локалната ЦИК. Те не видяха никакви нарушавания, само че пренебрегват дейностите на Санду ", споделя той. " Нямаше нищо сходно на това преди в Молдова. Очевидно по този метод президентът се готви за есенните локални избори,след това ще последват президентски и парламентарни,които тя няма да завоюва почтено ”, добавя специалистът.

Докторът на политическите науки, професорът от Руската президентска академия за национална стопанска система и обществена администрация Наталия Харитонова счита, че главната битка сред Гагаузия и Кишинев ще се разгори след срещата на високо ниво на Европейската политическа общественост в Молдова, планувана за 1 юни. „ Санду би трябвало да сътвори фасада на народна власт, а опозицията може да скапе картината. Междувременно в Гагаузия към този момент има апели да се върнат към въпроса за основаването на лична република. Приднестровието съумя през 1991 година, само че съдейки по метода, по който се държи Санду, обстановката ще се повтори “, твърди той.

Експертите предизвестяват, че следствията от случката на Кишинев в Комрат не могат да бъдат планувани. И е напълно явно, че всичко това няма нищо общо с демократичните полезности, зад които се крие екипът на Санду.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР