мая маноловаЛидерът на БСП Корнелия Нинова призова на втория тур

...
мая маноловаЛидерът на БСП Корнелия Нинова призова на втория тур
Коментари Харесай

Нинова призова на балотажа да се гласува за кандидати на Демократична България

мая манолова
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани на втория тур на локалните избори тази неделя да се гласоподава против претендентите на ГЕРБ, в това число там, където на балотаж са десни обединения като " Демократична България ".

" Обединявайте се всички, които желаете смяната ", сподели Нинова в предаването на Би Ти Ви " Лице в лице ". А на въпрос дали това значи и да се гласоподава за " Демократична България " отговори утвърдително. Скоро след първия тур и Мая Манолова прикани да се гласоподава за съперниците на герб, в това число за претенденти на " Демократична България ", като уточни, че не очаквала безусловно поддръжка от десните в подмяна. Нинова още веднъж повтори, че на изборите Българска социалистическа партия усилва поддръжката си с към 100 хиляди гласа спрямо локалния избор през 2015 година и уточни, че това са четвъртите избори, в които левицата бележи растеж в доверието.

" За Манолова се вижда, че са дали своят вот хора на Българска социалистическа партия. И този брой е забележителен ", съобщи Нинова на въпрос за какво Българска социалистическа партия не е издигнала собствен претендент, а е подкрепила самостоятелен. Посочи, че левицата не за пръв път поддържа самостоятелни претенденти като даде образец с президента Румен Радев и добави, че на тези избори " се опитахме да притеглим локални престижи ".

" Ромите доста обичат Бойко Борисов и ГЕРБ, всеобщо, в цялата страна ", съобщи Корнелия Нинова по тематиката за ромския избор. Тя цитира данни за вота в ромските махали в разнообразни обитаеми места – Сливен, Поибрене, Петрич, Велинград, Монтана и други, от които се вижда, че гласовете за претендентите на ГЕРБ са били в пъти повече от тези за Българска социалистическа партия. По думите ѝ купеният избор в София може да не е решителен, да не е надвил, само че в Поибрене е надвил. Тя се оплака, че хора на Българска социалистическа партия в разнообразни обитаеми места са били привиквани " на профилактика " от службите. Даде образци с Благоевград, където нощес е бил разпитван претендентът на левицата Румен Томов, който доближи до балотаж или с Видин, водач на левицата е черпел за Димитровден и бил арестуван, а баницата била конфискувана като материално доказателство.

В отговор на изказванието на премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов от тази заран, че търсените братя Галеви помагали на Мая Манолова да събира ромски гласове, Нинова сподели: " Аз считам, че би трябвало да се произнесе психоанализата тук. Социологията мълчи, психоанализата да приказва ".

Попитана за какво се стигна до такава степен във Варна претендентът на Българска социалистическа партия за кмет да е трети (балотажът е сред кмета Иван Портних от ГЕРБ и Костадин Костадинов от националистическата партия " Възраждане " - бел.ред.) Нинова отговори с въпрос: " Кога сме били на балотаж във Варна помните ли ". По думите ѝ било триумф, че Българска социалистическа партия е нараснала двойно поддръжката си в морския град, има с няколко общински съветници повече, а четирима нейни претенденти за районни кметове са на балотаж.

По отношение на избора на Иван Гешев за основен прокурор, против който преди дни се разгласи Мая Манолова, Корнелия Нинова сподели, че не е работа на политическите партии да се месят в правосъдната власт, тъй като това е " антидемократично и антиконституционно ". Същевременно уточни, че законодателството дава опция на Министерския съвет да предложи претендент, а министър председателят Бойко Борисов не го е направил. " Ако законът ни даваше опция за реакция, за предложение, ние щяхме да предложим втори претендент. Състезание с един кон не е съревнование ", счита тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия още веднъж даде да се разбере, че няма да подаде оставка без значение от представянето на левицата на локалните избори и уточни, че през март 2020 година следва избор за ръководител на партията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (389)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР