Мая Манолова, председател на Изправи се.БГ, ще заведе дела от

...
Мая Манолова, председател на Изправи се.БГ, ще заведе дела от
Коментари Харесай

Мая Манолова: Ще заведем дела заради намалените пенсии

Мая Манолова, ръководител на " Изправи се.БГ ", ще заведе каузи от името на пенсионери, които са подали сигнали към гражданската платформа, че ще апелират разпорежданията за формиране на новите пенсии пред административните съдилища поради невключване на индексацията с абсолютния % от 2018 година и 2019 година към пенсиите през 2022-ра.

Тъй като делата ще траят с месеци, по-добрият вид е Народното събрание и държавното управление да вземат решение за това в този момент, предлага Манолова.

Експертите на гражданската платформа са пресметнали, че над половин милион пенсионери ще получат по-малка сума през януари от тази, която са получавали през предходната година. Според Манолова аргументите за това са две: Първата е поради понижената добавка към пенсиите от 120 лева на 60 лв.. (Припомняме, че от " Изправи се.БГ " още при гласуването в Народното събрание предизвестиха, че макар обещанията понижената добавка към пенсиите действително ще докара до понижаване на приходите на хиляди пенсионери).

Втората причина е, че Национален осигурителен институт не са присъединили в преизчисляването на пенсиите индексациите им за 2017, 2018 и 2019 година. Така обещаното увеличение на пенсиите с 12.5% действително не се случва.

Като излъгани упования дефинира Манолова създалата се обстановка поради дадени обещания за увеличение на приходите, а действителността е по-различна и то тъкмо за най-уязвимите.

Председателят на " Изправи се.БГ " уточни и съответни проблеми по какъв начин хора с висше обучение и 37 година трудов стаж, получили през декември 494 лева, от януари към този момент получават 468 лева с добавката. Или пенсиониран военнослужещ, който от януари получава 18 лева по-малко с понижението на добавката.

Хората с увреждания над 70% и над 90% действително ще получават с 33 лева по-малко спрямо предходната година. А хората, взимащи пенсия за напреднала възраст, ще получават по 230 лева от януари поради понижената добавка към пенсиите.

Като не положително решение дефинира Манолова предложенията от страна на ръководещи за отплата на ощетените след намаляването на добавката към пенсиите, тъй като компенсацията, която ще получат през февруари ще е с краткотраен темперамент и няма да се отрази върху трайния размер на пенсията. Вместо това от гражданската платформа оферират да бъде включено в размера на пенсиите индексирането им през 2018 година, 2019 година и то с цялостния %, който е прилаган тогава надлежно 3.8% и 5.7%.

" Настояваме Народното събрание и държавното управление да подхващат незабавни дейности за приемане на промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които да задължат Национален осигурителен институт да включи индексацията за 2018 година и 2019 година Парламентът да одобри промени в КСО, които да защитят хората с увреждания с над 70% и над 90% и хората със обществена пенсия за старост така, че те да не получават по-малка сума от тази, която са получавали през 2021 година Това са най-уязвимите, хората с най-ниски приходи и те би трябвало да бъдат предпазени ", безапелационна е Манолова.

От " Изправи се.БГ " упорстват още Национален осигурителен институт да изпрати разпорежданията за новите равнища на пенсиите до всички пенсионери, тъй като не всички могат да получат тази информация от уеб страницата на осигурителния институт.
Най-важното решение съгласно Манолова е същинско преизчисление на всички пенсии на база застрахователен приход от последните години. Тя напомни, че в 45-тия парламент всички парламентарни групи поддържаха предложенията за това на парламентарната група на " Изправи се! Мутри вън! " и на Българска социалистическа партия.

" Хората имат толкоз високи упования към новото болшинство и към държавното управление, че то просто не би трябвало да ги предава ", приключи ръководителят на " Изправи се.БГ ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР