Мая Манолова поиска обезщетението, което Фондът за гарантирани вземания на

...
Мая Манолова поиска обезщетението, което Фондът за гарантирани вземания на
Коментари Харесай

Манолова поиска по-високи обезщетения за служители на фалирали предприятия

Мая Манолова изиска компенсацията, което Фондът за обезпечени вземания на служащите и чиновниците при неплатежоспособност на работодателя отпуска, да се усили от две и половина минимални работни заплати на три и половина, оповестиха от кабинета на омбудсмана.

В писмо до Народното събрание публичният бранител аргументира желаното нарастване от 1 400 лева на 1 960 лева оптимален месечен размер с тъжби на жители, които са получавали по-високи хонорари, само че поради в този момент настоящия и заложен за 2019 година „ таван “, на процедура не могат да бъдат съответно и заслужено обезщетени.

„ Типичен, само че не изолиран, е казусът със чиновниците на сдружението „ Ер Виа” ООД, които са с прекъснати правни отношения и с неизплатени трудови хонорари и компенсации от някогашния си шеф. Отнася се за чиновници – водачи, стюардеси, инженери, механически личен състав за поддръжка на самолети, хора, които поставят висококвалифициран труд и надлежно са наети с високи по мярка трудови хонорари “, дава образец Манолова. В писмото си до депутатите тя ползва и подписка от чиновниците на компанията, която е в процедура по оповестяване в неплатежоспособност.

Мая Манолова категорично акцентира, че препоръчаното от нея нарастване по никакъв метод няма да повлияе или засегне бюджета на държавното публично обезпечаване, защото сумите във Фонда за обезпечени вземания на служащите и чиновниците не се образуват от държавния бюджет, а са набирани солидарно от работодателите до 2010 година Тя предизвестява, че нарастването няма да „ натовари “ и работодателите, защото и през идната година не се плануват вноски от тяхна страна, поради внушителния запас във Фонда.

Омбудсманът напомня, че „ във Фонда за обезпечени вземания на служащите и чиновниците има събрани 257 милиона лева, от които през 2017 година, преди направените по самодейност на институцията на омбудсмана законодателни промени, са изплатени на служащи и чиновници към 800 хиляди лева За 2018 година, след смяната, изплатените суми са за над 7 милиона лева “

Манолова е безапелационна, че предлаганото нарастване ще обезпечи по-адекватно и по-справедливо компенсиране на служащи и чиновници от банкрутирали предприятия с по-високи по мярка трудови хонорари, неполучили отработените си заплати и компенсации от неточен шеф.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР