Мая Манолова определя предложенията на премиера и кабинета като безполезни,

...
Мая Манолова определя предложенията на премиера и кабинета като безполезни,
Коментари Харесай

Мая Манолова: Бойко Борисов разказа басня за „независимия прокурор

Мая Манолова дефинира предложенията на премиера и кабинета като безполезни, противоконституционни и представляващи симулация на правосъдна промяна, написа "Офнюз ".
„ От сутринта министър председателят Борисов събра ритуално министрите и стартира да споделя баснята за промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, с които се въвеждала фигурата на така наречен „ самостоятелен " прокурор. Той щял да проверява основния прокурор и това отговаряло на условията на Венецианската комисия. Щял да прави следствия на основния прокурор от позицията си на, забележете, шеф отдел във Върховната касационна прокуратура ".
Това написа Мая Манолова, ръководител на „ Изправи се.БГ " в страницата си във Facebook във връзка измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, които кабинетът внася, за основаването на фигурата на „ самостоятелния " прокурор.
Според Манолова става дума за „ съшита с бели конци илюзия, в която Борисов пробва да вкара и българското общество, и специалистите, и интернационалните институции “.
Манолова счита, че такава „ може да се реализира само и единствено с промени в Конституцията ", каквато министър председателят „ умишлено не подхваща ".
Тя е безапелационна, че държавното управление „ предлага фигура, непредвидена в Конституцията – на така наречен „ самостоятелен " прокурор, който щял да проверява началника си – основния прокурор. За всеки правист в страната е ясно, че съгласно Конституцията няма „ самостоятелен " прокурор – написа го в член 126 от Основния закон. Затова и Венецианската комисия показва, че без значение следствие може да се реализира от самостоятелна фигура, отвън системата на прокуратурата ".
„ Според държавното управление фигурата на „ самостоятелния " прокурор щяла да се избира от членове на Висш съдебен съвет – от прокурорската квота – които откакто излязат от Висш съдебен съвет обаче, остават подчинени на основния прокурор ", споделя още Манолова и прибавя, че вместо тези промени, могат да се подхващат потребни и ефикасни промени.
„ Днес министър председателят не направи нищо от това. Озадачаващо е, че и опозицията, и парламентарните партии не излизат с позиции. Затова назовавам маневрата в Министерски съвет от сутринта легенда. И приканвам господин Борисов да не вкарва в умишлена илюзия хората – номерът няма да мине ", счита още Манолова.
По думите й „ препоръчаните промени са явно противоконституционни и откакто кабинетът ги одобри „ незабавно ", все ще се откри орган, от оправомощените, който пък незабавно да сезира Конституционния съд ".
В края на позицията си Манолова е скептична, че „ опитът Венецианската комисия да стане част от ловката маневра на Борисов ще мине ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР