Мая Манолова настоява минималната пенсия да се изравни с прага

...
Мая Манолова настоява минималната пенсия да се изравни с прага
Коментари Харесай

Мая Манолова:Минималната пенсия да е равна с прага на бедност

Мая Манолова упорства минималната пенсия да се изравни с прага на беднотия. Омбудсманът е във Варна, където взе участие в кръглата маса, на която се разясняват дискриминационни практики по отношение на възрастните хора в България.
„ Днешната кръгла маса е за дискриминационните практики в връзките към възрастните хора, несъмнено това отношение към тавана на пенсиите е дискриминация. Смятам също по този начин, че е дискриминация преизчисляването на пенсиите, което се случи през 2000 година, вследствие на което стотици хиляди български пенсионери живеят към този момент 18 години с редуцирани пенсии. Това е още по-драстична дискриминация, която за жалост не беше поправена от нито едно от държавните управления, които са управлявали през последните 18 години “, означи омбудсманът.

Според нея решението е размерът на минималните пенсии да стигне линията на беднотия, която идната година ще бъде 348 лв.,съобщава Дарик.

„ Още през месец август и септември, нарастването на пенсиите, което беше направено от 1 юли т.г. с растежа на инфлацията от 3,7 %, към този момент е завършено. Издръжката на живот вследствие на повишението на всички тези цени, съгласно специалисти, ще се увеличи със 7 лв. и ще доближи 597 лв.. Тогава резонният въпрос е по какъв начин се живее със междинна пенсия от 374 лв. и по какъв начин живеят 1/3 от българските пенсионери, а точно близо 700 000 души, които получават пенсии в размер до 200 лв. “, пресмята омбудсманът.

В изявлението си Манолова обясняма, че в последните дни се следи развой, при който цените на енергоносителите се покачват съществено. Това повлича след себе си нарастване както на природния газ, парното, топлата вода, по този начин и на цените на съществени артикули, услуги и хранителни артикули, което способства за инфлацията. В бюджетната процедура следва нарастване и на други цени и изброи налозите за по-старите коли, на някои от жилищата, гражданската отговорност, горивата, въвеждане на 20-процентна евро такса върху облеклата втора ръка и пр, разяснява още омбудсманът.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР