Мая Манолова и Йорданка Фандъкова © Капитал От днешния понеделник

...
Мая Манолова и Йорданка Фандъкова © Капитал От днешния понеделник
Коментари Харесай

Вечерни новини: Крайно различни прогнози за изборите в София, финансовото министерство залага 3.3% ръст на БВП догодина

Мая Манолова и Йорданка Фандъкова

© Капитал От днешния понеделник стартира противоположното преброяване за изборите за локална власт, които ще се състоят в неделя. Това е и седмицата на социологическите организации, чиито данни се чакат най-много за кметската конкуренция в местата с неразбираем авансово победител. В столицата борбата се обрисува и като най-оспорвана, в това число и сред откривателите на публичното мнение, които дават разнопосочни прогнози за изхода от нея.

Според огласеното в неделя вечер изследване на организация " Маркет линкс " по поръчка на " Офнюз " някогашният омбудсман Мая Манолова може да победи настоящия кмет Йорданка Фандъкова още на първия тур, запазвайки преимуществото си и на балотажа. По същото време излезе тъкмо противоположната прогноза на организация " Сова Харис " по поръчка на в. " Труд ", в която Фандъкова печели изборите в София и на двата тура.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В идващите дни ще разгласят данните си и останалите социологически организации, само че надали от тях ще произтече явен отговор кой ще е столичният кмет през идващите четири години.

Светът следи криволичещата траектория на Brexit ежедневно и с акцент върху заканите за Англия, само че през днешния ден президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард уточни пред CBS и огромните губещи в Европейски Съюз от развода с Лондон - Ирландия, Германия и Холандия. " Всички ще усетят малко намаляване на благосъстоянието. Това ще засегне целия останал свят ", споделя Лагард, представена от Българска телеграфна агенция.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести през днешния ден в три фрази

Готова е първата права от продължението на " Турски поток " през България

Първите 11 км от газопровода " Турски поток " през България - от турската граница до компресорна станция " Странджа " , бяха публично открити през днешния ден. Те са издигнати от воден от " Главболгарстрой " консорциум против 47.9 млн лева , като потенциалът на този сектор ще разреши в България да постъпват над 17 милиарда куб. м съветски газ на година от Турция. Успоредно с това стартира и построяването и на сектор от газопровода по огромния контракт със саудитската Arkad за 2.15 милиарда лева - до 250 дни от него би трябвало да бъдат подготвени 308 км, които ще се обезпечат пренос на газ от Турция към Сърбия и Унгария , на мястото на потока от Украйна.

Министерството на финансите залага 3.3% растеж на стопанската система следващата година

Увеличение на Брутният вътрешен продукт с 3.3% през 2020 година , движено главно от ползване, чака Министерството на финансите в своята ревизирана есенна прогноза . Спрямо пролетта числата за вложенията са изменени надолу , само че се чака те също да имат позитивен принос за икономическия напредък. Ведомството работи при догадка, в която еврозоната следващата година ще регистрира по-добри резултати по отношение на 2019 г и без упования за международна криза.

Европейски Съюз е подготвен да отсрочи Brexit, в случай че Джонсън не получи утвърждение на договорката

Европейският съюз ще отсрочи още веднъж излизането на Англия – този път до февруари 2020 година , в случай че английският министър председател Борис Джонсън не успее да получи утвърждение на договорката за Brexit в Народното събрание през тази седмица. Според дипломатически източници на Тhe Тimes се планува Лондон да може да напусне по-рано - на 1 или 15 ноември, през декември или януари, в случай че договорката на Джонсън бъде утвърдена преди да изтече удължаването. Ако английският министър председател се сблъска със съществени компликации или депутатите наложат втори референдум, страни като Германия ще упорстват за по-дълга пролонгация .

СНИМКА НА ДЕНЯ

Безредиците в Чили не престават

[Reuters]
Протестите и насилието в Чили продължиха и през днешния ден, макар че президентът Себастиан Пинера анулира незначителното всъщност покачване на цените на билетите за метрото в столицата Сантяго, което бе мотивът за тях. Причината обаче е по-дълбока и се крие в насъбраното обществено напрежение и огромното неравноправие на приходите.

По данни на локалните управляващи минимум трима души са починали при пожар в два ограбени супермаркета. Други петима души бяха открити мъртви в изгорен склад. Около 60 магазина на Walmart станаха обект на вандалски прояви и доста от тях останаха затворени.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

В очакване на последния мониторингов отчет на Европейска комисия за България

Докладът по Механизма за съдействие и инспекция, който беше въведен през 2007 година за България и Румъния поради проблемите в техните правоохранителни органи, ще бъде оповестен във вторник. Това евентуално ще е последният подобен отчет, защото от идната година Европейска комисия вкарва наблюдаване над всички страни членки в региона на върховенството на правото.

Заради отлагането му отчетът ще излезе в навечерието на локалните избори и на избора на нов основен прокурор и управляващите в София най-вероятно ще разгласят отпадането на мониторинга за самопризнание за сполучливо завършила правосъдна промяна.

Ердоган ще посети Путин в Русия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще обсъдят на следващия ден в Сочи с Владимир Путин обстановката в Сирия, където и двете страни имат войски. Анкара води презгранична атака против кюрдите, а Москва поддържа сирийската войска, която се придвижва на север, откакто Съединени американски щати взеха решение да се изтеглят оттова.

Новият еврокомисар по стопанската система желае по-свободни бюджетни политики

Европейският съюз има потребност от по-свободни бюджетни политики и смяна на фискалните правила, съобщи бъдещият еврокомисар по стопанската система Паоло Джентилони, представен от Reuters. Според него разпоредбите на Европейски Съюз за недостига и дълга не би трябвало да бъдат подценявани, само че е належащо да бъдат преразгледани и осъвременени. " Задачата за стимулиране на стопанската система не може да бъде оставена единствено на паричната политика ", счита Джентилони.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР