Мая Манолова и екипът й публикуваха позиция относно изказване на

...
Мая Манолова и екипът й публикуваха позиция относно изказване на
Коментари Харесай

Мая Манолова с десет въпроса към Бойко Борисов относно одържавяването на ВиК сектора

Мая Манолова и екипът й разгласиха позиция по отношение на изявление на премиера Бойко Борисов за основаване на общо държавно ВиК сдружение, в която му задават 10 въпроса, показващи несъстоятелността на въпросната недомислена и хвърлена в пространството концепция.

Ето и цялата позиция на гражданската платформа „ Изправи се.бг”:

ПОЗИЦИЯ

НА ГРАЖДАНСКАТА ПЛАТФОРМА „ ИЗПРАВИ съдебна експертиза.БГ” ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗРАЗЕНОТО ОТ ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ НАМЕРЕНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ОБЩО ДЪРЖАВНО ВиК-ДРУЖЕСТВО

Във връзка с изказването на министър-председателя, след съвещанието на Министерския съвет на 27 декември 2019г., за основаването на едно държавно ВиК- сдружение, Гражданската платформа „ Изправи се.БГ” счита, че това ще докара до въвеждането на нов държавен монопол, без да е ясно по какъв начин ще бъдат предпазени правата и ползите на българските жители при използването на ВиК-услугите.

Съгласно чл.19 от Конституцията законът би трябвало да основава и подсигурява на всички жители и юридически лица идентични правни условия за стопанска активност, като предотвратява злоупотребата с монополизма и пази потребителя.

Пожарна охрана ТОЗИ ПОВОД ЗАДАВАМЕ ДЕСЕТ ВЪПРОСА КЪМ ПРЕМИЕРА БОРИСОВ:

Всичките 45 броя ВиК-дружества ли ще бъдат обединени в едно държавно сдружение и по какъв начин откакто единствено 15 от тях са със 100 % държавна благосъстоятелност? Как страната ще работи при останалите 30 сдружения, чиято благосъстоятелност не е държавна? Какви ще бъдат следствията особено за Столична община и жителите на София, в случай че договорът за концесия, който изтича през 2025 година, бъде предварително преустановен?
Кога има намерение да сътвори новото ВиК-дружество, откакто Народното събрание е задължило министъра на районното развиване и благоустройство да показа план за нов закон за контролиране на ВиК-услугите за публично разискване до 15 май 2020 година?
Предвидено ли е в управническата стратегия на държавното управление и в съдружното съглашение на ръководещите сходна мярка на въвеждане на държавен монопол на ВиК-сектора?
Колко ще коства на данъкоплатците реализацията на оповестеното желание за основаване на общо държавно ВиК-дружество?
Комисията за енергийно и водно контролиране ще бъде реформирана или закрита, щом в страната ще има единствено едно държавно ВиК-дружество? Ще отпадне ли водното контролиране от активността на КЕВР и в случай че да, кой ще го реализира?
Кой ще е органът, който ще следи за злоупотребата с монополизма и отбраната на потребителите при използването на ВиК-услугите?
Въвеждането на държавен монопол във ВиК-сектора ще усъвършенства ли качеството на водоснабдяването и на питейната вода за жителите, по какъв начин ще се отрази на цените на услугата и на загубите, които сега са над 60 %?
Ще бъде ли въведена единна цена на ВиК-услугите за цялата страна, щом ще има едно ВиК-дружество и кой ще я дефинира? Исторически, за последно при аналогична обстановка с едно ВиК-дружество, това е правено от Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Тоест, и в този момент ли това ще се прави от държавен орган и кой? Как и кой ще дефинира обществената търпимост на цената на ВиК-услугите?
Защо Министерският съвет е приел Наредби за контролиране на цените и на индикаторите за качество на ВиК-услугите за интервала 2017-2021 година, според които не се регистрира от КЕВР (при определянето на цените) осъществяването на индикаторите от бизнес-плановете за първата и втората година от ВиК- сдруженията?
Защо има регионални градове - Търговище, Кюстендил, Хасково и Пазарджик - на които към момента не са утвърдени бизнес-планове от КЕВР за интервала 2017-2021 година, в случай, че повече от половината от времето от регулаторния интервал е изминал? Защо министър-председателят не е изискал от регионалните шефове да изпълнят отговорностите си по закон?

Припомняме, че страната в лицето на Министерски съвет и Народно събрание, ръководени от партията на господин Борисов в последните 10 години, има признати повече от 8 тактики, проекти, решения и други документи за ВиК-сектора:

1.Национална тактика за ръководство и развиване на водния бранш, годна до края на 2037 година, признат с Решение на Народното събрание от 21.11.2012 година

2.Стратегия за развиване и ръководство на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014-2023 година, утвърдена с Решение на Министерския съвет N 269 от 07.05.2014 година

Закон за контролиране на ВиК-услугите, признат на 20 януари 2005 година, в който са направени 12 промени и допълнения. Последното е от 18 септември 2018 година
Междувременно са признати още: Стратегия за ръководство на бранш „ Водоснабдяване и канализация”; Стратегия за ръководство на бранш „ Хидроенергетика”; Стратегия за ръководство на бранш „ Хидромелиорации”; Стратегия за ръководство на бранш „ Защита от нездравословното влияние на водите”, План за развиване на инфраструктурата във водния бранш и други нормативни документи;
Преди две седмици, на 13 декември 2019 година, има признати и две решения на Народното събрание, по отношение на:

5.1. „ В период до 15 май 2020 година министърът на районното развиване и благоустройството да приготви и да разгласи за публично разискване Проект на закон за ВиК, който да подсигурява дълготрайното решение на проблемите в бранша, включително обществена търпимост на цените на ВиК услугите и въвеждане на водни помощи, качество на услугите и обезпечаване на спомагателни финансови принадлежности за нарастване на вложенията в бранша и повишение на контрола по тяхното осъществяване. “

5.2. „ Министърът на районното развиване и благоустройството да осведоми два пъти годишно – през юни и декември – Народното събрание за напредъка по осъществяване на Плана за деяние за осъществяване на ограниченията към Стратегията за развиване и ръководство на водоснабдяването и канализацията за интервала 2014 – 2023 година, и при нужда да предложи на Министерския съвет актуализация на Стратегията. “

На базата на тези актове на висши държавни органи за какво не е сбъднат надзор в продължение на повече от 10 години от премиера, ръководителя на Народно събрание, КЕВР и други институции, с цел да се предотврати водният режим в страната? И има ли кой да ги накаже?

***

Приложение 1:

Справка за собствеността на ВиК-дружествата в страната

Към края на 2019 година в България има 45 ВиК-дружества, като формата на благосъстоятелност е, както следва:

15 са ВиК-дружества са със 100 % държавна собственост;
11 са ВиК-дружества са със 100 % общинска собственост;
4 са ВиК-дружества са със 100 % частна собственост;
14 са ВиК-дружества са с 51 % държавна благосъстоятелност и 49 % общинска собственост;
1 е ВиК-дружеството (в София) със 77 % частна благосъстоятелност и 23 % общинска благосъстоятелност. Столична община има подписан концесионен контракт с френската компания Веолиа, като срокът на контракта е до 2025 година

В момента сме в третия регулаторен интервал на ВиК бранша 2017-2021 година, който е избран, според § 14 от Преходни и заключителни разпореждания към Закона за изменение и допълнение на Закона за водите, обнародван Дъждовни води бр. 58 oт 31.07.2015 година Петгодишният регулаторен интервал стартира от 1 януари 2017 година Последното нарастване на цените на ВиК-услугите в 24 регионални градове е на съображение на признати публични документи документи.

Приложение 2

Процент на общите загуби на вода в България по области

Съгласно условията на чл.30 ал.1 и ал.2 от Закона за контролиране на ВиК- Услугите на 23 декември 2019 година КЕВР разгласява в интернет страницата си, с съвсем двумесечно забавяне, Сравнителен разбор на ВиК-сектора в Република България за 2018 година По данни от Сравнителния разбор, процентът на общите загуби по водоснабдителната системи за 2018 година са приблизително над 61 % за страната и както следва:

ВиК - град % на общите загуби по водоснабдителните системи по доклад за 2018 година

Софийска вода 43.89

Сливен 83.28

Смолян 45.18

Бургас 55.01

Варна 64.69

Ямбол 75.79

Пловдив 60.37

Враца 64.39

Силистра 59.88

Добрич 85.47

Кърджали 48.83

Видин 47.87

Русе 42.62

Велико Търново 59.22

Перник 74.72

Габрово 59.17

Монтана 78.97

Плевен 61.75

Шумен 81.59

Благоевград 62.45

Забележка: Процентът на загубите на Софийска вода е под подозрение, защото има разминаване на данните, които са посочени в годишния доклад на сдружението за 2018 година и данните от отчета на КЕВР.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР