Май месец догодина всички хотели, къщи за гости и малки

...
Май месец догодина всички хотели, къщи за гости и малки
Коментари Харесай

Ангелкова подписа договора за нова туристическа система! Всеки хотел и всяка нощувка в регистър

Май месец следващата година всички хотели, къщи за посетители и дребни апартаментчета в цялата страна ще бъдат включени в Единна система за туристическо обслужване (ЕСТИ), оповестява " Флагман ".

Днес министърът на туризма Николина Ангелкова подписа контракта за осъществяване на поръчката с определената компания „ Технологика ” след година обжалване на недобросъвестни компании на публичната поръчка.

Министър Ангелкова разгласи, че в този момент стартира техническа подготовка за внедряване на системата, което ще е шест месеца, а май месец 2019 година – за идващия летен сезон, всички туристически обекти у нас ще са вписани в системата.

При огромните хотели ще са свързани в системата и в действително време ще става ясна регистрацията на екскурзиант в хотела, а по-малките, където няма интернет, ще би трябвало да подават информация един път месечно на кметовете за броя на нощувките в местата им за настаняване.

В системата влиза всичко – от 5-звездни хотели до дребни хижи и къщички, всеки апартамент за отмора.

По този метод ще се вижда какъв брой са нощувките в другите области на България. Очаква се ЕСТИ да способства за покачване на приходите на нощувки у нас – с 20% за 3 години, сподели още Николина Ангелкова.

Системата няма да е обществена поради новия правилник на Европейския съюз за персоналните данни, само че ще може да се употребява от хотелите, и бизнеса за бъдещи капиталови планове, както и от представители на сектора и кметовете.

Системата

Фирма „ Технологика ” ще вкара системата ЕСТИ – по график, до края на декември би трябвало да е подготвена, след което януари би трябвало да стартират тестовите образования на сектора и на кметовете, те ще се организират с видеоклипове, март месец ще бъде изработен тест на системата публично, а май стартира да работи – изясни шефът на компанията Огнян Траянов.

Интересен факт е, че компанията „ Технологика ” е построила и системата за наводнения в Бургаско, която при последните наводнения обявила тъкмо в 1.15 ч. през нощта за местата, където ще има наводнения.
Системата в Бургас обаче не обхващала всички обитаеми места и за жалост, там, където не обхващала, имаше жертви.

Освен базата данни ЕСТИ ще обезпечава и карта на туризма в района, с цел да оказва помощ за ориентировка на бизнеса за бъдещи вложения, изясни министър Ангелкова. Предстои на по-късен стадий да бъде обединена и с бъдещата система за категоризация на местата за настаняване. В системата ще има информация и за туроператорите, при неплатена застраховка от страна на туроператора, той ще свети в друг от изрядните цвят.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР