Матю Брайза: Подписаният неотдавна меморандум за разбирателство между ЕС и

...
Матю Брайза: Подписаният неотдавна меморандум за разбирателство между ЕС и
Коментари Харесай

МАТЮ БРАЙЗА: СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ЕНЕРГИЙНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ЕС И АЗЕРБАЙДЖАН Е ПОБЕДА И НА ДВЕТЕ СТРАНИ


Матю Брайза: Подписаният наскоро меморандум за съгласие сред Европейски Съюз и Азербайджан по стратегическото енергийно партньорство има огромно значение. Това е обстойно съглашение, което отразява главните ползи на всяка от страните и ги хармонизира. В една от точките на документа се споделя, че страните ще работят взаимно над обезпечаването на постоянни и предсказуеми доставки на природен газ за Европейски Съюз. Ами че, основната задача на Европейски Съюз е приемането на природен газ не от Русия.

Меморандумът за съгласие в региона на енергетиката, подписан сред Европейски Съюз и Азербайджан на 18 юли 2022 година, е победа и за двете страни, изключително за Азербайджан от позиция на отношението към него като към стратегически сътрудник на Европейски Съюз. Това е декларирал някогашният дипломат на Съединени американски щати в Азербайджан Матю Брайза.

„ Подписаният наскоро меморандум за съгласие сред Европейски Съюз и Азербайджан по стратегическото енергийно партньорство има огромно значение. Това е обстойно съглашение, което отразява главните ползи на всяка от страните и ги хармонизира. В една от точките на документа се споделя, че страните ще работят взаимно над обезпечаването на постоянни и предсказуеми доставки на природен газ за Европейски Съюз. Ами че, основната задача на Европейски Съюз е приемането на природен газ не от Русия.

Меморандумът също по този начин подхожда на дълготрайните цели на Европейски Съюз по декарбонизацията. И по този начин, Европейски Съюз споделя: „ ние желаеме газ, той в този момент ни е нужен. Но с течение на времето ние желаеме да го използваме все по-малко и по-малко, защото ние имаме цели по декарбонизацията “.

По-нататък в документа се приказва, че съдействието сред двете страни се основава на дълготрайно партньорство и на правилото на пазарното ценообразуване. Ами че, пазарното ценообразуване – това е тъкмо това, което фактически желае Азербайджан. Азербайджан желае да знае, че с времето при продажбата на природен газ ще може да разчита на цени, определяни от пазара на енергоносителите, а не от държавните управления.

Азербайджан също по този начин желае да се убеди в това, че Европейски Съюз фактически ще продължи да влага в инфраструктурата [за рандеман и пренос] на природния газ, дори и да преследва своите цели по декарбонизацията “, е споделил Брайза.

Той е отбелязал, че още един значим миг се заключава в това, че Европейски Съюз признава, че природният газ ще продължи да играе значима роля в енергийното ползване и в производството на електрическа енергия до 2030 година. И след 2030 година, Европейски Съюз в течение на времето ще размени природния газ с възобновими източници на сила с цел да стане въглеродно-неутрален към 2050 година.

„ Европейски Съюз подсигурява, че най-малко в течение на идващите осем години, природният газ ще бъде значима част от неговия енергиен баланс от позиция на потреблението. Но по-късно, Европейският съюз ще се опита да намали потреблението на природен газ. Това фактически е значим миг, тъй като до началото на войната в Украйна изглеждаше, че Европейски Съюз се готви да се откаже от природния газ и от по-нататъшните вложения в планове за неговия рандеман.

Сега е ясно, че Европейски Съюз желае да продължи да влага в газовата инфраструктура и да купува природен газ. Защото е явно, че пред нас стои незабавната нужда да се откажем от съветския газ. Но Европейски Съюз желае да направи това в комбиниране със своите цели за въглеродна индиферентност към 2050 година “, е споделил някогашният дипломат на Съединени американски щати в Азербайджан.

Брайза е отбелязал, че се водят доста полемики за възобновимите източници на сила и за съдействието сред частния бранш и фирмите от държавния бранш за създаване на технологии и благоприятни условия за доставка на „ зелена “ електрическа енергия от Азербайджав в Европа.

„ Увеличаването на производството на електрическа енергия от силата напразно и слънцето също са огромна цел на Азербайджан и капацитетът на вятърната и слънчевата сила в страната е несъмнено голям. Знам, че броят на слънчевите дни в южните региони на Карабах и в Нахичеван е фактически огромен. Освен това, на всички е известно, какъв огромен капацитет има вятърната сила на Апшеронския полуостров, в Баку и в други елементи на Азербайджан. Това е фактически перспективна област на съдействие сред Европейски Съюз и Азербайджан “, е споделил някогашният дипломат на Съединени американски щати.

Брайза е отбелязал, че главно внимание в меморандума за съгласие се отделя на доставките на огромно количество [природен] газ от Азербайджан в Европейски Съюз в този момент и в близкото бъдеще.

„ В Меморандума за съгласие се приказва за взаимни задължения за разширение на „ Южния газов коридо “, допустимо в посока на Западните Балкани, а също по този начин за ангажимент на Европейски Съюз да продължи да намира финансиране за планове като разширението на „ Южния гадзов кулоар “. Това съставлява действителен инетрес за Държавната нефтена компания на Азербайджанх – SOCAR. Изглеждаше, че е допустимо Европейски Съюз да се опита да приключи потреблението на природния газ и вложението в него. Затова за SOCAR е доста значимо, че Европейски Съюз декларира за своята обвързаност към вложението в разширението на „ Южния газов кулоар “ е добавил той.

Матю Брайза счита, че двете страни се задължават да понижат изхвърлянето на метанови излъчвания в атмосферата, което значи понижаване на изхвърлянето на природен газ при добива му.

„ В този меморандум, двете страни се задължават да улавят този газ и да го употребяват, а не да го изхвърлят в атмосферата. Изтичане на природен газ става и при употребата на тръбопроводите. По този метод, двете страни се задължават да сътрудничат за понижаване на такива изпускания [в атмосферата] в сходство с световния ангажимент за тяхното понижаване. В този подтекст, това е доста далновидно съглашение, което обезпечава баланс сред природния газ и възобновимите източници на сила.

Основният миг, на който всички обръщат внимание в средствата за всеобща информация е обвързван с увеличението на доставките на природен газ в Европейски Съюз до 20 милиарда кубически метра газ до 2027 година. Азербайджан би трябвало да доближи това равнище на рандеман, с цел да получи още 10 милиарда кубически метра за Европейски Съюз. На страната ще са нужни огромни вложения в нови газови залежи.

Също по този начин, тук става дума за търговия с природен газ, който се създава от други страни като Туркменистан, т.е. за доставките на този газ посредством Азербайджан. В меморандума за съгласие се споделя, че Европейски Съюз ще може да получи още 10 милиарда кубически метра за сметка на двустранната търговия, в това число на износа от Азербайджан, само че освен “, е пояснил той.

И на края, в меморандума за съгласие става дума за взаимната работа по отбраната на крайбрежието и околната среда от нефтени разливи.

„ Надявам се, че Азербайджан в съдействие с Европейски Съюз ще успее да стартира районен план в Каспийско море за отбрана на околната среда от по-нататъшни нефтени разливи. До в този момент са станали голям брой разливи от тръбопроводите [останали] от руската ера. Европейски Съюз, Азербайджан и Туркменистан биха могли да сътрудничат в [работата по] попречване и минимизиране на негативното влияние на нефтените разливи в Каспийско море “, е споделил в умозаключение Матю Брайза.

Източник:
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР