Матурите да бъдат преместени за по-късни дати, вероятно през лятото,

...
Матурите да бъдат преместени за по-късни дати, вероятно през лятото,
Коментари Харесай

Образователното министерство обмисля преместване на матурите през лятото

Матурите да бъдат преместени за по-късни дати, евентуално през лятото, обмислят в просветителното министерство. Това ще се наложи, в случай че учебните заведения останат затворени и след 1 май, изясни пред “24 часа ” просветителният министър Красимир Вълчев.

Засега учебните заведения са затворени до 12 април, а датите на зрелостните изпити са закрепени в разпоредба за края на май.

За дванадесетокласниците има общи разисквания в Европейски Съюз, като би трябвало да се вземе в съгласие решение, с цел да могат зрелостниците да аплайват освен в България. Завършващите гимназия ще имат опция да аплайват, даже и това да е по-късно тази година - откакто положат матурите и си получат дипломите. Висшите учебни заведения са рационални и заинтригувани да се съобразят, изясни Вълчев. Министърът към този момент е разговарял с българските университети.

Засега не се мисли за анулация на изпитите за външно оценяване след 4-и и и след 10-и клас, изясни още Вълчев. То било належащо, само че не непременно и може да бъде анулирано, в случай че учебните заведения останат затворени още дълго време.

Оценяването след 4-и и 10-и клас не би трябвало да провокира повече паники, в сравнение с едно вътрешно оценяване. Учителите също не трябвало да имат терзания, че ще бъдат държани виновни за вероятно ниски резултати, успокои министърът.

Удължаването на образователната година не е неизбежно, зависи докога ще продължат ограниченията. Ако занятията се възстановят след средата на май, може би ще има минимално удължение, показва още министърът.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР