Матурите да бъдат преместени за по-късни дати, вероятно през лятото,

...
Матурите да бъдат преместени за по-късни дати, вероятно през лятото,
Коментари Харесай

Планират летни дати за матурите

Матурите да бъдат преместени за по-късни дати, евентуално през лятото, обмислят в просветителното министерство. Това ще се наложи, в случай че учебните заведения останат затворени и след 1 май, изясни пред “24 часа ” просветителният министър Красимир Вълчев.

Засега учебните заведения са затворени до 12 април, а датите на зрелостните изпити са закрепени в разпоредба за края на май.

За дванадесетокласниците има общи разисквания в Европейски Съюз, като би трябвало да се вземе в съгласие решение, с цел да могат зрелостниците да аплайват освен в България. Завършващите гимназия ще имат опция да аплайват, даже и това да е по-късно тази година - откакто положат матурите и си получат дипломите. Висшите учебни заведения са рационални и заинтригувани да се съобразят, изясни Вълчев. Министърът към този момент е разговарял с българските университети.

Засега не се мисли за анулация на изпитите за външно оценяване след 4-и и и след 10-и клас, изясни още Вълчев. То било належащо, само че не непременно и може да бъде анулирано, в случай че учебните заведения останат затворени още дълго време.

Оценяването след 4-и и 10-и клас не би трябвало да провокира повече паники, в сравнение с едно вътрешно оценяване. Учителите също не трябвало да имат терзания, че ще бъдат държани виновни за вероятно ниски резултати, успокои министърът.

90% от учениците и 96% от учебните заведения са включени в отдалечено образование сега, показвали данните на просветителното министерство. Тези, които не са включени, не значи, че не организират обучение. За 2/3 от необхванатите се употребяват композиция от техники - интернет приложения плюс взаимоотношение по телефона, носене на материали в домовете, изясни Красимир Вълчев. Където децата нямали компютри, само че имали телефони, часовете се провеждали през обществени мрежи. На място се ходело, когато няма и мобилни телефони. За задачата на учителите и посредниците ще бъдат обезпечени защитни дрехи.

Удължаването на образователната година не е неизбежно, зависи докога ще продължат ограниченията. Ако занятията се възстановят след средата на май, може би ще има минимално удължение, добави министърът.

“Ако имаме няколко седмици до края, няма да има потребност да удължаваме. Част от часовете по образователен проект, които са наложителни, само че не могат да се проведат отдалечено, ще би трябвало отчасти да се проведат след възобновяване на присъствените занятия. Някои практики в професионалните гимназии също, въпреки че част от тях се реализират в електронна среда ”, изясни Вълчев. /24chasa.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР